Zadania z fizyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lupus28
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 maja 2011, 14:10
Płeć:

Zadania z fizyki

Post autor: Lupus28 »

Witam. Mam problem z zadaniami i byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :)

1.Do wody o masie 0,5 kg i temperaturze 20°C wlewamy wodę o masie 1 kg i temperaturze 60°C. Oblicz temperaturę końcową wody po wyrównaniu się temperatur.

2.Oblicz energię wewnętrzną mola helu w temperaturze t = 127°C.

Z góry dziękuję :)
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

1.
\(m_1t_1+m_2t_2=(m_1+m_2)t_3\)
\(t_3=\frac{m_1t_1+m_2t_2}{m_1+m_2}\)
2.
Zakładam, że energii potencjalnej związanej z oddziaływaniem molekuł na odległość nie bierzemy pod uwagę.
\(E_w=E_k+E_p\)
\(E_p=0\)
\(E_k=\frac{3kT}{2}\)
ODPOWIEDZ