opór elektryczny - elektromagnetyzm

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
przonak007
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 17 paź 2010, 13:42
Płeć:

opór elektryczny - elektromagnetyzm

Post autor: przonak007 »

Proszę o pomoc w tych zadaniach bo nie wiem jak mam je zrobić.

zad 1
Który z dwóch przewodników o jednakowej długości i oporze jest lżejszy: miedziany czy aluminiowy. Ciężar właściwy: miedzi 8,9g/cm^3, aluminium 2,7g/cm^3 oporność właściwa miedzi 0,017 Om*mm^2/m , aluminium 0,032 Om*mm^2/m

zad 2
Drut miedziany waży 179g, a jego oporność R=0,34 oma. Oblicz jego długość i średnicę jeśli ciężar właściwy miedzi wynosi 8,9g/cm^3a oporność właściwa 0,017 Om*mm^2
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

a masz odpowiedzi?
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
przonak007
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 17 paź 2010, 13:42
Płeć:

Re: opór elektryczny - elektromagnetyzm

Post autor: przonak007 »

niestety nie :(
norweg
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 26 sty 2011, 16:23

Post autor: norweg »

Skorzystaj ze wzoru na opór R=ϱ*l/S

R - opór
ϱ - opór właściwy
l - długość przewodnika
S - pole przekroju

W zadaniu pierwszym l1=l2=l i R1=R2=R. Gęstość rozpisujesz jako stosunek masy do objętości, a objętość to pole przekroju razy długość(S*l). Najlepiej wyjść z tego, że R1=R2 i rozpisywać dalej wg. podanego wyżej wzoru.

Zadanie drugie analogicznie(podany wzór, gęstość oraz objętość), należy tylko pamiętać o dobraniu właściwych jednostek. Ciężar właściwy, trochę dziwnie to ujęte, ale chodzi o gęstość(patrz jednostka). Gęstość proponuję oznaczyć jako d, żeby nie myliła się z oporem właściwym.
ODPOWIEDZ