Termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
andrzejek184
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 maja 2011, 22:13
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Termodynamika

Post autor: andrzejek184 »

Witam wszystkich , bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania :arrow:

W cylindrycznym naczyniu z tłokiem znajduje sie gaz.
Oblicz trasę wykonaną przez siłę zewnętrzną przy wysuwaniu tłoku,jeśli jednocześnie do układu dostarczono 10 do potęgi 4 J ciepła a ubytek energii wewnętrznej gazu wyniósł 2x10 do potęgi 5J.
Jaką pracę wykonał gaz?.

Bede bardzo wdzieczny jesli mi ktos pomoze - fizyka to dla mnie magia :?
Dziękuje wszystkim zainteresowanym :D
Awatar użytkownika
sarni20
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 124
Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
Otrzymane podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: sarni20 »

\(Q2=Q1+W\) układ pobiera z zewnątrz Q1 i pracę W natomiast oddaje otoczeniu Q2,
w naszym przypadku
\(Q1= 10^4 J
Q2= 2*10^5 J
W=Q2-Q1
W= 1,9*10^5 J\)
andrzejek184
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 maja 2011, 22:13
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: andrzejek184 »

Bardzo dziekuje;)
andrzejek184
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 maja 2011, 22:13
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: andrzejek184 »

Dziekuje bardzo - pewnie jeszcze nie raz poprosze o pomoc,browarek sie nalezy;)
panda96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 maja 2011, 20:50

Re: Termodynamika

Post autor: panda96 »

Ej a mi by ktoś pomógl z podobnym zadaniem ?? :P
:D

W cylindrycznym naczyniu z tłokiem znajduje się gaz . Oblicz pracę wykonaną przez siłę zewnętrzną przy podnoszeniu tłoka , jeśli równomiernie do układu dostarczono 10 do potęgi 3 J ciepła ,a ubytek energii wenętrznej gazu wynosi deltaV = 10 do potegi 5 J . Oblicz prace wykonaną przez siłę wewnętrzną i zewnętrzną
ODPOWIEDZ