a)\(34x=mod98\)
b)\(20x=10 mod 5\)
c) \(21x+5=0 mod 29\)
rozwiązac rongrulendje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 69
- Rejestracja: 10 sty 2011, 18:33
- Podziękowania: 14 razy
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: rozwiązac rongrulendje
a)
\(34x=?\ mod\ 98\)
b)
\(20x=10\ mod\ 5 \Rightarrow 20x=0\ mod\ 5 \Rightarrow x\in C\)
c)
\(21x+5=0\ mod\ 29 \Rightarrow 21x=-5\ mod\ 29
21^{-1}=-11\ mod\ 29
x=-11 \cdot (-5)\ mod\ 29=55\ mod\ 29=-3\ mod\ 29 \Rightarrow x=29k-3,\ k\in C\)
\(34x=?\ mod\ 98\)
b)
\(20x=10\ mod\ 5 \Rightarrow 20x=0\ mod\ 5 \Rightarrow x\in C\)
c)
\(21x+5=0\ mod\ 29 \Rightarrow 21x=-5\ mod\ 29
21^{-1}=-11\ mod\ 29
x=-11 \cdot (-5)\ mod\ 29=55\ mod\ 29=-3\ mod\ 29 \Rightarrow x=29k-3,\ k\in C\)