Jak obliczyć Pole całkowite tych graniastosłupów??
Dwa linki:
http://img246.imageshack.us/my.php?imag ... u11111.jpg
http://img522.imageshack.us/my.php?image=beztytu.png
Pole! Graniastosłupa, jak obliczyć??
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
a)
a=4
b=2
h=6
\(P=2(ab+ah+bh)\\
P=2\cdot(4\cdot2+4\cdot6+2\cdot6)=2\cdot(8+24+12)=2\cdot44=88\)
b) (zakładam, że w podstawie ten trójkąt jest prostokątny)
a=3
b=4
h=6
\(c^2=a^2+b^2\\
c^2=3^2+4^2\\
c^2=9+16\\
c^2=25\\
c=5\)
\(P=2\cdot\frac{1}{2}ab+ah+bh\\
P=3\cdot4+3\cdot6+4\cdot6=12+18+24=54\)
c)
a=4
h=6
\(P=2\cdot\frac{a sqrt3}{4}+3ah\\
P=\frac{4^2 sqrt3}{2}+3\cdot4\cdot6=8 sqrt3+72\)
d)
a=3
h=6
\(P=2a^2+4ah\\
P=2\cdot3^2+4\cdot3\cdot6=18+72=90\)
a=4
b=2
h=6
\(P=2(ab+ah+bh)\\
P=2\cdot(4\cdot2+4\cdot6+2\cdot6)=2\cdot(8+24+12)=2\cdot44=88\)
b) (zakładam, że w podstawie ten trójkąt jest prostokątny)
a=3
b=4
h=6
\(c^2=a^2+b^2\\
c^2=3^2+4^2\\
c^2=9+16\\
c^2=25\\
c=5\)
\(P=2\cdot\frac{1}{2}ab+ah+bh\\
P=3\cdot4+3\cdot6+4\cdot6=12+18+24=54\)
c)
a=4
h=6
\(P=2\cdot\frac{a sqrt3}{4}+3ah\\
P=\frac{4^2 sqrt3}{2}+3\cdot4\cdot6=8 sqrt3+72\)
d)
a=3
h=6
\(P=2a^2+4ah\\
P=2\cdot3^2+4\cdot3\cdot6=18+72=90\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.