rzucamy dwa razy symetryczną kostką do gry, na której dwóch ścianach są pa 2 oczka, na trzech ścianach po 3 oczka i na jednej - 6 oczek. oblicz prawdopodobieństwo:
a) w obu rzutach wypadnie parzysta liczba oczek
b) w drugim rzucie wypadnie więcej oczek niż w pierwszym
Rzut kostką
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
moc omegi to wariacje z powtórzeniami, n = 6, k = 2
moc omegi = n^k = 36
moc A to wariacje z powtórzeniami, n = 3, k = 2 (na 3 ścianach jest parzysta ilość oczek)
moc A = n^k = 8
P(A) = 8/36 = 2/9
moc B można przedstawić jako pary liczb (x, 6) lub (x, 3)
par (x, 6) gdzie x < 6 jest 5
par (x, 3) gdzie x < 3 jest 2 * 3 = 6 (dwie dwójki i trzy trójki)
moc B = 5 + 6 = 11
P(B) = 11/36
moc omegi = n^k = 36
moc A to wariacje z powtórzeniami, n = 3, k = 2 (na 3 ścianach jest parzysta ilość oczek)
moc A = n^k = 8
P(A) = 8/36 = 2/9
moc B można przedstawić jako pary liczb (x, 6) lub (x, 3)
par (x, 6) gdzie x < 6 jest 5
par (x, 3) gdzie x < 3 jest 2 * 3 = 6 (dwie dwójki i trzy trójki)
moc B = 5 + 6 = 11
P(B) = 11/36