Stożek

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Stożek

Post autor: dawid0512 »

czy z równania \(x^2+y^2=-1\) wyjdzie stożek o wierzchołku w punkcie 1 ? można tą 1 na drugą strone równania \(F(x,y)=x^2+y^2+1\) można takie coś robić ?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ale suma kwadratów dwóch liczb nie może być przecież ujemna.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Zerknij tutaj:

Kod: Zaznacz cały

http://www.wolframalpha.com/input/?i=x%5E2%2By%5E2%2B1
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: dawid0512 »

z tym to racja że nie może być ujemne.A z tego co dałaś to nie bardzo coś mogę wywnioskować xd
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Tam jest wykres funkcji \(F(x,y)=x^2+y^2+1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: dawid0512 »

doszliśmy do wniosku że nie można czy nie można tak zrobić ? xd bo ja nie ogarniam , a jeśli nie można to w jaki inny sposób to narysować. Z tego wykresu co sie tam maluje ja nic nie mogę odczytać. nie umiem sobie nawet tego wyobrazić na kartce papieru
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Inny program zrobił mi wykres \(z=x^2+y^2+1\), a właściwie wykres \(z-(x^2+y^2+1)=0\)
Wykres 3D 1-1.png
Wykres 3D 1-1.png (13.42 KiB) Przejrzano 1417 razy
Nie wiem czy to na coś się przyda
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: dawid0512 »

możesz dać mi nazwę ? bo mam przykładów od a do z xd a jestem dopiero na l
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Derive 6
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ