Obliczyc mase Ziemi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tygrys1409
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 07 maja 2011, 13:04
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Obliczyc mase Ziemi

Post autor: tygrys1409 »

wiedząc ze stała grawitacji \(G=6.67*10^{-11} \frac{Nm^2}{kg^2}\), wartość przyspieszenia ziemskiego \(g=10 \frac{m}{s^2}\)i promien ziemi \(R=6370 km\) ,oblicz masę Ziemi
Awatar użytkownika
wrobel93b
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 674
Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Otrzymane podziękowania: 363 razy
Płeć:

Post autor: wrobel93b »

Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
tygrys1409
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 07 maja 2011, 13:04
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Post autor: tygrys1409 »

o kurcze to dla mnie ciemna magia ,tam nie ma przyspieszenia wiec to chyba inne zadanie :)a ja nie wiem jak zrobic help!
Awatar użytkownika
wrobel93b
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 674
Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Otrzymane podziękowania: 363 razy
Płeć:

Post autor: wrobel93b »

Jak nie ma przyspieszenia?
\(g = 9,8\frac{m}{s^2}\)
Zamieniasz na swoje \(10\frac{m}{s^2}\)
(nawet podane dane przeczytaj)
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
tygrys1409
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 07 maja 2011, 13:04
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Post autor: tygrys1409 »

faktycznie dzięki ale utknęłam na obliczeniu 10*(6370000)^2 : 6673*10do potęgi -11POMÓŻ
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(\frac{10 \cdot (6370000)^2}{6,673 \cdot 10^{-11}}= \frac{10 \cdot (6,37 \cdot 10^4)^2 }{6,673 \cdot 10^{-11}}= \frac{10 \cdot 40,5769 \cdot 10^8}{6,673 \cdot 10^{-11}}=\frac{40,5769 \cdot 10^9}{6,673 \cdot 10^{-11}}=6,08 \cdot 10^{20}\)

Dzielenie oznacza, że odejmujesz potęgi, stąd dodatni wykładnik.
ODPOWIEDZ