wzajemne ododziaływanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tygrys1409
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 07 maja 2011, 13:04
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

wzajemne ododziaływanie

Post autor: tygrys1409 »

Dwa ciała o masach 10 kg i 20 kg oddalone są od siebie o 2m. Oblicz wartość siły , z jaką ciała wzajemnie oddziałują .Jak zmieni się siła wzajemnego oddziaływania ,gdy odległość między ciałami zmniejszy się czterokrotnie .Stała grawitacji \(G=6.67 \cdot 10^{-11} \frac{Nm^2}{kg^2}\)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, 19:28 przez tygrys1409, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawiłem. Przeczytaj instrukcję :)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(m_1=10kg\\m_2=20kg\\r=2m\\G=6,67\cdot10^{-11}\frac{Nm^2}{kg^2}\\F=?\)

\(F=G\cdot\frac{m_1\cdot m_2}{r^2}\\F=6,67\cdot10^{-11}\frac{Nm^2}{kg^2}\cdot\frac{10kg\cdot20kg}{4m^2}=3,335\cdot10^{-9}N\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Siła wzajemnego oddziaływania jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości między ciałami. Jeśli odległość zmniejszy się 4 razy, to siła wzajemnego oddziaływania wzrośnie 16 razy.
ODPOWIEDZ