równanie macierzowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
barbara
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 26 sie 2008, 17:45

równanie macierzowe

Post autor: barbara »

witam
proszę o pomoc w rozwiązaniu równania macierzowego:

\(\left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\9&2&0\\8&4&-1\end{array}\right]\) * X = \(\left[\begin{array}{ccc}-1&1\\2&1\\10&9\end{array}\right]\) * \((2I - \left[\begin{array}{ccc}-2\\-2\end{array}\right]\) * \(\left[\begin{array}{ccc}2\\1\end{array}\right]^{T}\))
Leogict
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 24 maja 2009, 01:01

Post autor: Leogict »

Wklep to do Matlaba on ci policzy w pół sekundy. A ręcznie robi się to tak:
A*X=B
X=B*A^-1
ODPOWIEDZ