ruch spadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 38
- Rejestracja: 07 maja 2011, 13:04
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
ruch spadania
Oblicz szybkość końcową i czas spadania ciała puszczonego swobodnie z wysokości 25m .Przyjmij wartość przyspieszenia ziemskiego \(g=10m/s^2\)
\(h=25m\\g=10\frac{m}{s^2}\\v=?\\t=?\\mgh=\frac{mv^2}{2}\\v^2=2gh\\v=\sqrt{2gh}\\v=\sqrt{2\cdot10\cdot25\frac{m}{s^2}\cdot m}=\sqrt{500\frac{m^2}{s^2}}=10\sqrt{5}\frac{m}{s}\approx22,36\frac{m}{s}\)
\(h=\frac{gt^2}{2}\\t^2=\frac{2h}{g}\\t=\sqrt{\frac{2h}{g}}\\t=\sqrt{\frac{2\cdot25m}{10\frac{m}{s^2}}}=\sqrt{5s^2}=\sqrt{5}s\approx2,24s\)
\(h=\frac{gt^2}{2}\\t^2=\frac{2h}{g}\\t=\sqrt{\frac{2h}{g}}\\t=\sqrt{\frac{2\cdot25m}{10\frac{m}{s^2}}}=\sqrt{5s^2}=\sqrt{5}s\approx2,24s\)