ruch

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tygrys1409
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 07 maja 2011, 13:04
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

ruch

Post autor: tygrys1409 »

po tej samej prostej ,przeciwne strony ,poruszają się ciało o \(m_1=5kg, v_1=3 { m\choose s}\) oraz cialo \(m_2=3kg\).Jaką szybkość musi mieć ciało drugie ,aby po niesprężystym zderzeniu oba ciała poruszały się zgodnie ze zwrotem ciała pierwszego z szybkościa równą 2m/s ?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

z zasady zachowania pędu:

\(p_1+p_2=p_k
m_1 v_1 + m_2 v_2 =(m_1+m_2) v_k
v_2 =\frac{(m_1 +m_2)v_k -m_1 v_1}{m_2}\)


\(v_2=\frac{ (5kg + 3 kg) \cdot 2\frac{m}{s} - 5kg \cdot 3 \frac{m}{s}}{3kg} =\frac{1}{3} \frac{m}{s}\)
ODPOWIEDZ