twierdzenie sinusów,cosinusów:(

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
claudia1111
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 19 kwie 2009, 18:38

twierdzenie sinusów,cosinusów:(

Post autor: claudia1111 »

W trojkacie ABC dane są: |AB| = 5cm, |AC|=pierwiastek z 3, kat a=30 stopni. Oblicz |bc| i pozostale dwa katy.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

W czym problem? Wystaczy przecież podstawić do wzoru.
Z twierdzenia cosinusów policz bok |CB|
Z tego samego twierdzenia policz kąt B lub C
Trzeci kąt z sumy kątów trójkąta.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
claudia1111
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 19 kwie 2009, 18:38

Post autor: claudia1111 »

jej przeciez to oczywiste! dzieki wiekie:) mialam problem pniewaz wszystkimi mozliwymi sposobami starałam sie rozwiazac poprzez twierdzenie sinusów:( dzieki!
claudia1111
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 19 kwie 2009, 18:38

Post autor: claudia1111 »

mam problem jeszcze z jednym zadaniem;/
w trojkacie długosc boków wynosza: 2cm, 5 cm, 6 cm. oblicz cosinusy katow tego trojkata.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Zrób rysunek, pooznaczaj boki np a=2, b=5, c=6 i kąty, i zastosuj twierdzenie cosinusów.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ