jeden z kątów trójkata ma miare alfa . stosunek długości boków zawartych w ramionach tego kata jest rowny 4:1, a środkowa poprowadzona do dłuższego z nich ma długość s. oblicz długości boków tego trójkąta.
prosze o pomoc;)
Twierdzenie cosinusów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nie mam pewności ale może tak:
s kwadrat =4xkwadrat+xkwadrat - 4xkwadrat cos alfa
po przekształceniu powinno być: x=s. pierwiastek z5+cosalfa/5-cosalfa, tyle wynosi jeden bok
Drugi bok to 4x a więc jest równy 4s.pierwiastek z5+cosalfa/5-cosalfa
Trzeci bok liczymy ponownie z tw. cosinusów
np. bok ykwadrat =(s. pierwiastek z5+cosalfa/5-cosalfa)kwadrat + (4s.pierwiastek z 5+cosalfa/5-cosalfa)-2.s. pierwiastek z 5+cosalfa/5-cosalfa.4s.pierwiastek z5+cosalfa/5-cosalfa.cosalfa poredukuj i oblicz sam bok y
s kwadrat =4xkwadrat+xkwadrat - 4xkwadrat cos alfa
po przekształceniu powinno być: x=s. pierwiastek z5+cosalfa/5-cosalfa, tyle wynosi jeden bok
Drugi bok to 4x a więc jest równy 4s.pierwiastek z5+cosalfa/5-cosalfa
Trzeci bok liczymy ponownie z tw. cosinusów
np. bok ykwadrat =(s. pierwiastek z5+cosalfa/5-cosalfa)kwadrat + (4s.pierwiastek z 5+cosalfa/5-cosalfa)-2.s. pierwiastek z 5+cosalfa/5-cosalfa.4s.pierwiastek z5+cosalfa/5-cosalfa.cosalfa poredukuj i oblicz sam bok y