Zadania z poziomu rozszerzonego z matematyki 2011

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Zaliczą, bo sprawdziłeś ten przypadek.
xplo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 29 sty 2011, 19:44
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: xplo »

no właśnie niby tak, ale jak dzieliłem przez cosx-1, to powinienem chyba założyć, że to jest różne od 0? bo juz sam się gubie;p
Sheppard25
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 24 mar 2011, 17:16
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: Sheppard25 »

Boze ludzie po co to wszystko. Wyszedl wam dobry wynik? Macie max punktow. Po co sie martwicie takimi pierdolami typu bok musi byc wiekszy od zera, mniejszy niz 100km bo sie graniastoslup przewroci. Jak wam wychodzi ten bok < 0 to piszecie ze nie moze byc i tyle. Po co marnowac czas na rozwazanie wszystkich mozliwych przypadkow
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

zadanie z czworokątem wypukłym

Post autor: MrVonzky »

czy zadanie z czworokątem wypukłym można wykazać z Tw. odwrotnym Talesa?
4tepian
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 22 mar 2011, 10:57
Otrzymane podziękowania: 36 razy
Płeć:

Post autor: 4tepian »

Sheppard25 pisze:Boze ludzie po co to wszystko. Wyszedl wam dobry wynik? Macie max punktow.
Z tym sie nie zgadzam.
MrVonzky pisze:czy zadanie z czworokątem wypukłym można wykazać z Tw. odwrotnym Talesa?
Tak, było już takie pytanie
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Oj dobra, skończcie te przekomarzania. Będzie klucz to wszystko się wyjaśni. Poczekajcie jeszcze spokojnie z miesiąc.
4tepian
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 22 mar 2011, 10:57
Otrzymane podziękowania: 36 razy
Płeć:

Post autor: 4tepian »

Kto tu sie "przekomarza"? Niektórzy zadawali pytania ile dostaną punktów za dane zadanie, nie wiem dlaczego Sheppard25 ma o to pretensje, mógł po prostu tu nie zaglądać.
moren1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 paź 2010, 18:46
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

zad. 2 matura

Post autor: moren1 »

Mam do Was pytanie. Czy w zad. 2 trzeba było koniecznie pokazać, że to wyrażenie równa sie 2? Przeniosłem tą 2 na lewą stronę i po skracaniu wszystkiego wyszło mi, że \(0=0\) Chyba to wystarczy, jak myślicie?
xplo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 29 sty 2011, 19:44
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: xplo »

Wystarczy, dowody się dzielą na redukcyjne, i dedukcyjne, także spokojnie :)
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Wydzieliłem dyskusję z alexem do osobnego tematu (była nie na temat)
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=11&t=23596
bunia1992
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 242
Rejestracja: 21 lis 2010, 13:10
Podziękowania: 159 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: bunia1992 »

Mam pytanko co do zadania 8. To jest chyba zadanie optymalizacyjne? A takie chyba są wycofane z programu (przynajmniej u mnie w książce nie są obowiązkowe). I pytanie o tą dziedzine, czy koniecznie był ja trzeba ustalać?
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

bunia1992 pisze:Mam pytanko co do zadania 8. To jest chyba zadanie optymalizacyjne? A takie chyba są wycofane z programu (przynajmniej u mnie w książce nie są obowiązkowe). I pytanie o tą dziedzine, czy koniecznie był ja trzeba ustalać?
Takie zadania są w programie. Według mnie powinno się określić dziedzinę.
bunia1992
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 242
Rejestracja: 21 lis 2010, 13:10
Podziękowania: 159 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: bunia1992 »

aha, to pewnie polecą pkt...
michelangelo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 19 kwie 2011, 17:32
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 16 razy
Płeć:

Post autor: michelangelo »

Nie no ludzie, ale to chyba logiczne, że jak jest graniastosłup to będzie a>0 i h>0. Jakby wyszło ujemne to wtedy trzeba napisać, że to odpada, bo to jest graniastosłup i krawędzie muszą być większe od zera. Jak za takie niuanse będą leciały pkt to by ludzie nie mieli takich wyników, jakimi się chwalą. W każdym zadaniu by się znalazło jakieś założenie. Klucze są bardziej liberalne i egzaminatorzy raczej podciągają pkt a nie szukają luki w każdym zadaniu. Jakby Cię pytali o założenia to ok, a tak to już nie przesadzajcie :)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

michelangelo pisze:Klucze są bardziej liberalne i egzaminatorzy raczej podciągają pkt a nie szukają luki w każdym zadaniu.
No z tym to akurat bywa rożnie. Wystarczy spojrzeć np. na polski. Z byle powodu, czystego lenistwa egzaminator może Ci wyzerować wypracowanie znajdując przy okazji jakiś powód, którym potwierdzi swoją decyzję.

U mnie w szkole na okrągło wpajano nam, że nawet banalne zadania trzeba traktować poważnie i takie pierdółki jak oczywisty warunek warto pisać. Nic na tym nie stracisz, a możesz zyskać.
ODPOWIEDZ