Zadania z matury podstawowej - matematyka 2011
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- zadaniainfomm
- Często tu bywam
- Posty: 209
- Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Zadania z matury podstawowej - matematyka 2011
Jak ktoś z Was już zna kilka zadań z matematyki podstawowej (bo akurat już jest po maturze godz.11:50) to napiszcie ...
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 05 maja 2011, 11:55
zadania
Jak dla mnie zadania nie były trudne, proste ale trzeba było uważać żeby nie pomylić się przy prostych równaniach.
w zadaniach zamkniętych nie było szaleństw, wszystko na luzie dało się łatwo policzyć.
co do zadań zamkniętych postaram się napisać treści zadań póki pamiętam.
1. to była zwykła nierówność kwadratowa, delta i pierwiastki wychodziło bardzo ładnie
2. zadanie to był dowód, wiedząc że a+b=1 i a^2+b^2=7, udowodnić że a^4+b^4=31
3. był podany wkyres funkcji bardzo prostej i z wykresu odczytać zbiór wartości oraz maxymalny przedział dla której funkcja jest malejąca
4. kolejny dowód dany jest czworokąt abcd i wiedzac ze AB \parallel DC wybieramy do odcinki BC punkt E taki że AE=EB oraz ED=EC
udowodnić ze \angle AED jest \angle prostym.
5. mielismy dany srodek okręgu s(3,7) i prostą która jest z nim styczna y=2x-3, i obliczyć punkt styczności
6. trasa wynosi 112 km. i wiemy ze czlowiek pokonał ją przejezdzajac codziennie taka sama ilosc km, jezeli natomiast miałby 3 dni więcej na pokonanie tej trasy szedłby o 12 km mniej. oblicz ile przechodzil km w ciagu dnia( tu mialam problem bo nie wiedzialam czy chodzi o te km podczas 1 przypadku czy podczas przypadku ze o 3 dni dluzej, w odp, napisalam to i to z wyjasnieniem.)
7. mielismy dany szescian (byl rysunek podany wiec troche trudno mi to opisac) i na tym szescianie wyznaczono punky KML tak ze kazdy z tych punktów dzielił inną krawedź sześcianu na połowy i te krawędzie które zostaly przeciete nie wychodzily z tego samego wierzchołka. i wiedząc ze krawedź wynosi 1 trzeba bylo obliczyc pole trojkata KML
w zadaniach zamkniętych nie było szaleństw, wszystko na luzie dało się łatwo policzyć.
co do zadań zamkniętych postaram się napisać treści zadań póki pamiętam.
1. to była zwykła nierówność kwadratowa, delta i pierwiastki wychodziło bardzo ładnie
2. zadanie to był dowód, wiedząc że a+b=1 i a^2+b^2=7, udowodnić że a^4+b^4=31
3. był podany wkyres funkcji bardzo prostej i z wykresu odczytać zbiór wartości oraz maxymalny przedział dla której funkcja jest malejąca
4. kolejny dowód dany jest czworokąt abcd i wiedzac ze AB \parallel DC wybieramy do odcinki BC punkt E taki że AE=EB oraz ED=EC
udowodnić ze \angle AED jest \angle prostym.
5. mielismy dany srodek okręgu s(3,7) i prostą która jest z nim styczna y=2x-3, i obliczyć punkt styczności
6. trasa wynosi 112 km. i wiemy ze czlowiek pokonał ją przejezdzajac codziennie taka sama ilosc km, jezeli natomiast miałby 3 dni więcej na pokonanie tej trasy szedłby o 12 km mniej. oblicz ile przechodzil km w ciagu dnia( tu mialam problem bo nie wiedzialam czy chodzi o te km podczas 1 przypadku czy podczas przypadku ze o 3 dni dluzej, w odp, napisalam to i to z wyjasnieniem.)
7. mielismy dany szescian (byl rysunek podany wiec troche trudno mi to opisac) i na tym szescianie wyznaczono punky KML tak ze kazdy z tych punktów dzielił inną krawedź sześcianu na połowy i te krawędzie które zostaly przeciete nie wychodzily z tego samego wierzchołka. i wiedząc ze krawedź wynosi 1 trzeba bylo obliczyc pole trojkata KML
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- zadaniainfomm
- Często tu bywam
- Posty: 209
- Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Z relacji różnych osób piszących poziom podstawowy wynika, że zadania zamknięte były identyczne, natomiast były "potasowane" odpowiedzi Myślę, że dla niektórych Maturzystów może okazać się to sporym problemem
cytat z onet'u
"05.05.11, 13:45 whiteerose
ale odpowiedzi piszcie w całości gdyż w arkuszach były pozmieniane kolejności w sensie, kiedy ja mialam a kolezanka miala c.
Więcej... http://www.edulandia.pl/Edulandia/1,983 ... z1LU06Fl9r
"
cytat z onet'u
"05.05.11, 13:45 whiteerose
ale odpowiedzi piszcie w całości gdyż w arkuszach były pozmieniane kolejności w sensie, kiedy ja mialam a kolezanka miala c.
Więcej... http://www.edulandia.pl/Edulandia/1,983 ... z1LU06Fl9r
"
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- zadaniainfomm
- Często tu bywam
- Posty: 209
- Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: