Witam serdezcnie, jestem totalna noga z Fizyki, prosze pomozcie mi rozwiazac 3 zadania!!!
Zadanie 1:
Zadanie 2 (4 pkt.)
Oblicz wartość prędkości liniowej, z jaką wiruje punkt leżący na obrzeżu tarczy o średnicy 40 cm, jeżeli w ciągu minuty wykonuje 1000 obrotów.
Zadanie 3 (4pkt.)
Jakiej siły należy użyć, aby ciału o masie 5kg w czasie 4 s. nadać prędkość 20 m/s ?
Zadanie 4 (4 pkt)
Rakieta o średniej masie 500 kg wznosząc się ruchem jednostajnie przyśpieszonym na wysokość 30 km, uzyskała prędkość 1100 m/s. Jaką pracę wykonały silniki rakiety? Nie uwzględniaj zmian przyśpieszenia ziemskiego wraz z wysokością.
W zadaniu 4 jednak trzeba wziąć pod uwagę, że F=ma jest siłą wypadkową. \(F_x\)-siła silników \(ma=F_x-mg
F_x=m(a+g)
W=F_xh
h=\frac{at^2}{2}
t=\frac{v_k}{a}
a =\frac{v_k^2}{2h}\)
1.
Trzeba obliczyć drogę- podziel sobie na 3 części. Można drogę obliczyć jako pole obszaru między osią OY, wykresem, osią OX i prostą pionową x=10 (zamykającą cały obszar).
Pole" \(s_1=P_1=40\cdot2=80m\\s_2=P_2=\frac{40+20}{2}\cdot4=120m\\s_3=P_3=\frac{20+60}{2}\cdot4=160m\\s=80+120+160=360m\\t=10s\\v_{sr}=\frac{360m}{10s}=36\frac{m}{s}\)