Ciąg arytmetyczny a trójkąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Ciąg arytmetyczny a trójkąt

Post autor: anetka10 »

Długości boków trójkąta są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 8. Jeden z kątów tego trójkąta ma miare 120 stopni. Oblicz pole tego trójkąta.

z góry dzieki za pomoc
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

boki oznaczone jako: x-8, x, x+8
z tw. cosinusów (pierwszy wzór na stronie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_cosinus%C3%B3w )
można wyliczyć że x = 20

boki: 12, 20, 28
korzystając z kąta przyległego do tego o mierze 120 stopni mamy: sin(60) = h / 20 => h = 10pierw(3)

pole = 0.5 * (x+8) * h = 60 pierw(3)
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dzieki,

przez pomylke zle podpisalam boki na rysunku pomocniczym i "głupia delta" wychodzila... :)
ale juz wiem, gdzie tkwil moj blad...
ODPOWIEDZ