Witam!
Nie potrafię zabrać się za te przykłady dwa:
a) \(2x + log_{3} \left( 2 + 3 ^{1-x} \right) +1 = log_{3} 2\)
b)\(x + log_{2} \left( 2 ^{x} - 3 \right) - 1 = log _{2} 7 - log _{2} (1 + 2 ^{x-1} )\)
Proszę o rozwiązanie, a ja postaram się to zrozumieć na podstawie tych dwóch przykładów zrozumieć to jak najlepiej i zadam ew. pytania w razie niejasności
Rozwiązać równanie - 2 przykłady
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
a)
\(2x + log_{3} \left( 2 + 3 ^{1-x} \right) +1 = log_{3} 2\) , \(D=R\)
\(2x +1 = log_{3} 2- log_{3} \left( 2 + 3 ^{1-x} \right)\)
\(2x +1 = log_{3} \frac{ 2}{ 2 + 3 ^{1-x}}\)
\(3^{2x +1} = \frac{ 2}{ 2 + 3 ^{1-x}}\)
\(3 \cdot 3^{2x} \left(2 + \frac{3}{3^x} \right) = 2\)
\(3 \cdot 3^{2x} \left(2 \cdot 3^x+3 \right) = 2 \cdot 3^x\)
\(3 \cdot 3^{x} \left(2 \cdot 3^x+3 \right) = 2\)
podstawmy \(3^x=t, t>0\)
\(3t(2t+3)=2\)
\(6t^2+9t-2=0\)
\(\Delta =129\) - paskudnie wychodzi , dobrze to przepisałeś , a może ja się pomyliłam ?
\(2x + log_{3} \left( 2 + 3 ^{1-x} \right) +1 = log_{3} 2\) , \(D=R\)
\(2x +1 = log_{3} 2- log_{3} \left( 2 + 3 ^{1-x} \right)\)
\(2x +1 = log_{3} \frac{ 2}{ 2 + 3 ^{1-x}}\)
\(3^{2x +1} = \frac{ 2}{ 2 + 3 ^{1-x}}\)
\(3 \cdot 3^{2x} \left(2 + \frac{3}{3^x} \right) = 2\)
\(3 \cdot 3^{2x} \left(2 \cdot 3^x+3 \right) = 2 \cdot 3^x\)
\(3 \cdot 3^{x} \left(2 \cdot 3^x+3 \right) = 2\)
podstawmy \(3^x=t, t>0\)
\(3t(2t+3)=2\)
\(6t^2+9t-2=0\)
\(\Delta =129\) - paskudnie wychodzi , dobrze to przepisałeś , a może ja się pomyliłam ?