V próbna matura 2009 z www.zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mrv
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2009, 11:36

Post autor: mrv »

haha :) dzięki :) a jeszce mi powiedzcie .. to zadanie z ostrosłupem.. jak wpadliscie na to ze jest to trapez? jest powiedziane Oblicz pole przekroju ostrosłupa płaszczyzną BCM.. ja liczylem jak by to był trójkąt BCm...
eax
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:44

Post autor: eax »

Te 3 punkty są potrzebne, żeby w ogóle mówić o płaszczyźnie w przestrzeni ( dlaczego, to chyba wiadomo :) ).
Z warunków zadania wynika, że płaszczyzna przecina wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa, a skoro w podstawie jest czworokąt, to przekrojem, jest również czworokąt.
Zazinho
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 07 mar 2009, 16:38

Post autor: Zazinho »

82-84% mi wyszlo, nie jest najgorzej ;p
pavlov27
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 29 mar 2009, 20:03

Post autor: pavlov27 »

78% z podstawy :/ troche kiepsko, zadanie 7 zdecydowanie najtrudniejsze, próbowałem próbowałem i nie wyszło, ale rozwiąznie niezwykle sprytne. Ogólnie maturka pokazała że trzeba ćwiczyć i ćwiczyć, a tylko wtedy zostanie przekroczone upragnione 90% w maju :)
arrgghh
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 15 mar 2009, 17:21

Post autor: arrgghh »

Hmm maturka taka średnia w porównaniu z poprzednimi, miałbym 84% z rozszerzenia.

Co do poziomu podstawowego, zadanie 6 można zrobić troszkę inaczej:

Z zadania mamy a15 = 3 a25
ze wzoru na n-ty wyraz ciągu arytmetycznego mamy:
a15 = a1 + 14r
a25= a1 + 24r

Podstawiamy pod początkowy wzór i mamy:
a1 + 14r = 3 (a1 +24r)
a1 + 14r = 3a1 + 72r
2a1 +58r = 0 /:2
a1+29r=0

I znowu ze wzoru na n-ty wyraz c. arytmetycznego: a1+29r = a30, czyli odpowiedź: po 30 latach ;)

pozdrawiam
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

A ja mam bez błędu, pod warunkiem że zadanie 10 przedstawione przeze mnie w tym temacie jest ok. Wyniki mi się zgadzają wszystkie.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

czachur pisze:Prosiłbym o spojrzenie na takie oto rozwiązanie zadania 10 poziomu rozszerz.
Po przekształceniu:
Najpierw chciałem to dopisać jako kolejny sposób, ale jednak tego nie zrobię. Powód jest taki, że nawet licząc z pochodnych, łatwiej jest zamienić wszystko na tangens.

Co do twojego rozwiązania to mam kilka uwag.
Po pierwsze musisz uważać na t=0, liczysz coś tam w t=-2, ale od interesującego Cię przedziału to jest oddzielone zerem mianownika, więc minima/maksima na lewo od zera nie mają nic wspólnego z tym co się dzieje na prawo od zera (funkcja jest rozerwana).
Skoro interesuje Cię konkretny przedział, w ogóle nie patrzysz na to się poza nim dzieje. W szczególności zachowanie wokół t=-2 nie ma specjalnego znaczenia.
To co tak naprawdę jest ważne, to że pochodna ma stały znak (ujemny) na danym przedziale, czyli funkcja jest malejąca
(zatem wartość najmniejsza jest w prawym końcu). Widać to gołym okiem patrząc na wzór, albo tak jak ty zrobiłeś,
szukając miejsc zerowych pochodnych - w danym przedziale ich nie ma, więc pochodna ma stały znak.

Pomimo tych uwag, Twoje rozwiązanie jest OK, po prostu nie wszystko jest potrzebne i warto zdawać sobie sprawę z tego co tak naprawdę jest ważne.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

arrgghh pisze: Co do poziomu podstawowego, zadanie 6 można zrobić troszkę inaczej:
Dopisałem. Dzięki.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

daniels pisze: Zadanie 5 i odpowiedz do punktu A jest bledna, niech autor przypomni sobie jaka to postac jest kanoniczna a jaka ogolna.
Zadanie 7 rozwiazanie zbyt ogolnie napisane jak dla mnie, czy ktos moglby bardziej mi to rozpisac, prosze?
, pozdrawiam
Zad. 5 poprawiłem, w zadaniu 7 napisz konkretnie (najlepiej przez forumularz na dole strony), czego dokładnie nie rozumiesz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:licze jednak na to ze kolejne matury zadania.info (pozostale 3) beda juz takie bardziej maturalne... :)
Każde z tych zadań nadaje się na maturę. Natomiast cały arkusz na maturę się nie nadaje, bo nie ma w nim zadań bardzo łatwych, a na maturze takie zawsze są. Z tego punktu widzenia wychodzące Wam procenty powinny być niższe od tych, które uzyskacie na prawdziwej maturze.

Kolejne matury są już ułożone i mogę tylko powiedzieć, że też są ciekawe :)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

kaska90 pisze: szkoda, ze tylko 8 tych probnych matur, bo tak mi sie podobaja.
Wiecie ile czasu zajmuje ułożenie jednej matury? Częściej niż co tydzień się nie da (jeżeli mają być oryginalne).
i szkoda, ze supergolonka nie przygotowuje tej majowej :D
chyba jednak byście tego nie chcieli :)
daniels
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 22 mar 2009, 12:47

Post autor: daniels »

supergolonka pisze:
daniels pisze: Zadanie 5 i odpowiedz do punktu A jest bledna, niech autor przypomni sobie jaka to postac jest kanoniczna a jaka ogolna.
Zadanie 7 rozwiazanie zbyt ogolnie napisane jak dla mnie, czy ktos moglby bardziej mi to rozpisac, prosze?
, pozdrawiam
Zad. 5 poprawiłem, w zadaniu 7 napisz konkretnie (najlepiej przez forumularz na dole strony), czego dokładnie nie rozumiesz.
do Supergolonki:
zaplacilem w niedziele smsem aby pobrac rozwiazania w formacie pdf, byl tam blad ktory juz naprawiliscie, chcialbym miec aktualny plik z rozwiazaniami poprawnymi jednakze drugi raz smsa nie wysle, czy ktos bedzie zobligowany mi go podeslac?
Druga sprawa zadanie 7 poziom podstawowy:
prosilbym o dokladniejsze rozpisanie rozwiazania od momentu kiedy dzielimy wszystko przez nawias... (2 linijka)
pozdrawiam
GG: 4028917
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Zwróć uwagę na to, że wysyłając SMS-a nie płacisz za rozwiązania matury tylko za 20 minutowy dostęp do wszystkich plików w serwisie. Zgodnie z regulaminem, błędy w tych plikach nie są podstawą reklamacji.

Tyle teorii, ale akurat w przypadku zadania, o które pytasz to zmiana polega na zastąpieniu dwa razy frazy 'postać kanoniczna'
na 'postać ogólna', w tym raz w treści zadania, więc rozwiązanie praktycznie nie uległo zmianie.
daniels
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 22 mar 2009, 12:47

Post autor: daniels »

sprawa wyglada tak ze place TYLKo i wylacznie aby pobrac te odpowiedzi do matur a jak juz place to wymagam jakosci... nie wspominajac juz ze to wlasnie ja znalazlem blad o ktorym mowa.
wywnioskowalem ze nie dostane poprawki wiec apeluje aby nastepne odpowiedzi sprawdzic dwa razy przed wypuszczeniem.
Co do zadania 7 to pewnie nie dostane odpowiedzi na moja prosbe, a jesli juz to oczywiscie bedzie ona tylko po wyslaniu kolejnego smska
Wobec tego czy ktorys z szanownych uzytkownikow moglby mi napisac na priva wiadomosc co do tego zadania? gg: 4028917 pozdrawiam
nail
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 02 mar 2009, 17:48

Post autor: nail »

faktycznie przesadziłem z tym że ta matura była grubo przesadzona, zadanie z prawdobieństwem i z 4 pierwiastkami mogło sprawić trudność reszta do zrobienia.:D
ODPOWIEDZ