Zjawisko fotoelektryczne!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sake
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 kwie 2011, 22:07

Zjawisko fotoelektryczne!

Post autor: Sake »

Błagam! Potrafi ktoś zrobić te dwa zadania i dopisać do nich objaśnienie o co tak właściwie chodzi? Takie objaśnienie dla ruskiej krowy na granicy, PROSZĘ^^


1. Na płytkę cezu pada foton o energii 1,97 eV i wybija elektron, nadając mu pewną energię kinetyczną. Zwiększając trzy razy energię padających fotonów, spowodujemy czterokrotny wzrost energii kinetycznej fotoelektronów. Oblicz na tej podstawie pracę wyjścia elektronów z płytki.

2. Elektron zostaje wyrzucony z platynowej katody, dla której praca wyjścia wynosi W=6,3eV. Promieniowaniem o jakiej długości należy oświetlić katodę, aby wyrzucone fotoelektony poruszały się z szybkością 447km/s?
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

1.
\(E_{f1}=1,97ev\)
\(E_{f1}=W+E_{k1}\)
\(E_{f2}=W+E_{k2}\)
\(E_{f2}=3E_{f1} E_{k2}=4E_{k1}\)
\(\begin{cases}E_{f1}=W+E_{k1}\\3E_{f1}=W+4E_{k1}\end{cases}\)
Z tego wychodzi \(W=\frac{E_{f1}}{3}\)
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

2.
\(hf=W+E_k\)
\(\frac{hc}{\lambda}=W+\frac{m_ev^2}{2}\)
\(\lambda=\frac{hc}{W+{\frac{m_ev^2}{2}\)
h- stała plancka
W-praca wyjścia
\(m_e\)- masa elektronu
c- prędkość światła
ODPOWIEDZ