indukcja - 3 zadania z mendla

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sopel30
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 26 kwie 2011, 23:25
Płeć:

indukcja - 3 zadania z mendla

Post autor: sopel30 »

witam wszystkich ! proszę o pomoc w rozwiązaniu 3 zadań ze zbioru mendla (druga część) - właśnie z nimi sobie nie radzę. oto one:

11.7
Okrągła ramka o promieniu r wykonana z drutu o polu przekroju poprzecznego S i oporności właściwej ro jest umieszczona w jednorodnym polu magnetycznym o indukcji o wartości B tak, że linie pola są prostopadłe do powierzchni ramki. Jaki ładunek elektryczny Q przepłynie przez tę ramkę, jeżeli zwrot wektora indukcji zmieni się na przeciwny?

11.14
Między dwoma biegunami magnesu porusza się prost drut. W przewodzie tym płynie prąd indukcyjny w kierunku czytelnika. W którą stronę porusza się przewodnik - "do dołu" czy "do góry"? Opiszę jak wygląda rysenk: po lewej stronie magnes, biegun N po jego prawej stronie, środek czyli tutaj jest ten nasz prąd (kropka), i po prawo magnes z biegunem S po lewej stronie.

11.20
Dwa oporniki o opornościach R1=4 omy i R2=12 omów, połączone przewodami tak jak na rysunku, znajdują się w jednorodnym polu magnetycznym o indukcji o wartości B=360mT, którego linie są prostopadłe do płasczyzny układu. Po przewodach łączących oporniki porusza się ze stałą szybkością V=25cm/s metalowy pręt o oporności R=1 om. Oblicz natężenie prądu płynącego przez pręt Ab o długości l=20cm.
Obrazek

Jeśli ktoś mógłby mi pomóc z rozwiązaniem któregoś z zadań to bardzo dziękuję :)
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

11.20\(\varepsilon_{ind}=\frac {\Delta\Phi}{ \Delta t}\)\(=\frac{ \Delta B \cdot l \cdot v \cdot \Delta t}{ \Delta t{\)\(=Blv\)

\(I=\frac{ \varepsilon_{ind} }{R_z+R_w}\)\(=\frac{Blv}{\frac {R_1 \cdot R_2}{R_1+R_2}+R_w}\)
Oporniki R są wszystkie równolegle.
Tak ja bym to rozwiązał.
ODPOWIEDZ