Kula

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ssweetangel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 16 kwie 2009, 23:16

Kula

Post autor: ssweetangel »

Oblicz pole powierzchni kuli której powierzchnia zawiera wszystkie wierzchołki sześcianu o długości krawędzi równej 6 dm.??
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Promień kuli to połowa przekatnej sześcianu.
\(r=\frac{a sqrt3}{2}=\frac{6 sqrt3}{2}=3 sqrt3\\
P=4 \pi r^2\\
P=4 \pi (3 sqrt3)^2=4 \pi \cdot 27=108 \pi\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ