]1. Transformator podwyższa napięcie od wartości 220 V do 1100 V. W uzwojeniu wtórnym płynie prąd o natężeniu 0,2 A. Sprawność transformatora wynosi 95%. Oblicz amplitudę prądu w uzwojeniu pierwotnym. Zakładamy zgodność faz zmiennego napięcia i prądu.
2. Zwojnica o indukcyjności L = 2*10^5 H jest połączona z kondensatorem o pojemności 1 nF. Jaka jest częstotliwość drgań tego obwodu ? Jak zmieni się częstotliwość, gdy a) wypełnimy kondensator dielektrykiem o Er = 6, b) dołączymy do układu szeregowo jeszcze jeden identyczny kondensator
13. Kondensator o pojemności 10 mikro F połączono szeregowo z opornikiem czynnym R = 500 Om . Układ ten podłączono pod napięcie o wartości skutecznej 240 V i częstotliwości 50 Hz. Oblicz: opór całego obwodu, natężenie skuteczne prądu w obwodzie, napięcia na oporniku i kondensatorze oraz przesunięcie fazowe między prądem i napięciem.
elektromagnetyzm
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
2.
Dane:
L = 2*10^5 H
C = 1 nF = 10^-9 F
f =?
Jest to obwód LC i zadanie sprowadza się do policzenia częstotliwości rezonansowej tego obwodu. Policzymy ją ze wzoru:
f = 1 / 2*pi*sqrt(LC)
// sqrt(x)- pierwiastek kwadratowy z x
f = 11,3 Hz
a) wypełnimy kondensator dielektrykiem o Er = 6
W tym wypadku pojemność kondensatora wzrośnie.
Co = 1 nF = 10^-9 F
C = Co * Er
C= 6*10^-9 F
a zatem częstotliwość obwodu zmaleje
f = 4,6 HZ
b) dołączymy do układu szeregowo jeszcze jeden identyczny kondensator
Pojemność zastępcza będzie wynosić:
1/Cz = 1/C + 1/C
Cz = C/2
Cz =5*10^-10 F
czyli częstotliwość obwodu wzrośnie
f= 15,9 HZ
Dane:
L = 2*10^5 H
C = 1 nF = 10^-9 F
f =?
Jest to obwód LC i zadanie sprowadza się do policzenia częstotliwości rezonansowej tego obwodu. Policzymy ją ze wzoru:
f = 1 / 2*pi*sqrt(LC)
// sqrt(x)- pierwiastek kwadratowy z x
f = 11,3 Hz
a) wypełnimy kondensator dielektrykiem o Er = 6
W tym wypadku pojemność kondensatora wzrośnie.
Co = 1 nF = 10^-9 F
C = Co * Er
C= 6*10^-9 F
a zatem częstotliwość obwodu zmaleje
f = 4,6 HZ
b) dołączymy do układu szeregowo jeszcze jeden identyczny kondensator
Pojemność zastępcza będzie wynosić:
1/Cz = 1/C + 1/C
Cz = C/2
Cz =5*10^-10 F
czyli częstotliwość obwodu wzrośnie
f= 15,9 HZ
3.
Dane:
C= 10 uF = 10^-5 F
R = 500 om
Us = 240 V
f = 50 Hz
a) Z=?, b) Is=?, c) Ur=?, d) Uc=?, e) alfa=?
a)
Najpierw liczymy opór całego obwodu, czyli zawadę:
Z = sqrt( R^2 + Rc^2)
gdzie Rc jest oporem na kondensatorze i wynosi
Rc = 1 / 2*pi*f*C
Rc= 318 om
Z = 593 om
b) Is =?
Z = Us/Is
Is = Us / Z
Is = 0,4 A
c) Ur =?
R = Ur / Is
Ur = Is * R
Ur = 200 V
d) Uc =?
Rc = Uc / Is
Uc = Is * Rc
Uc = 127,2 V
e) alfa=?
sin alfa = R/Z
sin alfa = 0,85
alfa = 60 stopni // w przybliżeniu
Dane:
C= 10 uF = 10^-5 F
R = 500 om
Us = 240 V
f = 50 Hz
a) Z=?, b) Is=?, c) Ur=?, d) Uc=?, e) alfa=?
a)
Najpierw liczymy opór całego obwodu, czyli zawadę:
Z = sqrt( R^2 + Rc^2)
gdzie Rc jest oporem na kondensatorze i wynosi
Rc = 1 / 2*pi*f*C
Rc= 318 om
Z = 593 om
b) Is =?
Z = Us/Is
Is = Us / Z
Is = 0,4 A
c) Ur =?
R = Ur / Is
Ur = Is * R
Ur = 200 V
d) Uc =?
Rc = Uc / Is
Uc = Is * Rc
Uc = 127,2 V
e) alfa=?
sin alfa = R/Z
sin alfa = 0,85
alfa = 60 stopni // w przybliżeniu