Bilard

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
schatz92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 07 sty 2011, 18:55
Lokalizacja: Włocławek/Gdańsk
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Bilard

Post autor: schatz92 »

Bila poruszająca się z prędkością o wartości \(5 \frac{m}{s}\) uderza w identyczną bilę spoczywającą na stole. Po uderzeniu obie bile poruszają się, przy czym kierunek ruchu pierwszej bili tworzy kąt \(60^ \circ\) z kierunkiem ruchu bili przed uderzeniem, a kierunek ruchu drugiej bili tworzy kąt \(30 ^\circ\) z kierunkiem jej ruchu przed uderzeniem.

a) Przedstaw na rysunku opisaną sytuację. Narysuj wszystkie wektory pędu przed i po zderzeniu.

b) Zapisz zasadę zachowania pędu dla tego zderzenia.

c) Oblicz wartość prędkości obu bil po zderzeniu.
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

Zderzenia kul są przykładem zderzeń sprężystych. W związku z tym oprócz sumy pędów zachowana jest również energia kinetyczna.
\(mv_1+mv_2=mv_1'+mv_2'\)
\(v_2=0, v_1=5m/s\)
\(\frac{mv_1^2}{2}+\frac{mv_2^2}{2}=\frac{mv_1'^2}{2}+\frac{mv_2'^2}{2}\)
ODPOWIEDZ