Matura 2011 - nasze przewidywania i obawy.

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Cesar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 03 mar 2010, 18:41
Podziękowania: 37 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Cesar »

bunio244 pisze:hehe ale dowalili nieźle to rozszerzenie, zrobił ktoś w ogóle pierwsze?
W pierwszym wystarczyło rozłożyć i wychodziły kwadraty 3 kolejnych licz. Ale poziom dość wysoki ogólnie
Sheppard25
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 24 mar 2011, 17:16
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: Sheppard25 »

hmm mi cos z pierwiastkiem z 41 wyszlo albo 82 przez cos..... hm...
Twardy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 28 gru 2010, 11:42
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 14 razy
Płeć:

Post autor: Twardy »

Poziom zdecydowanie wyższy niż w zeszłym roku. Jednak tragedii nie było. Najwięcej problemów miałem z zadaniami za 3 punkty. Jedno co mnie zdziwiło to pół matury na uzasadnij i wykaż, nigdy nie było aż tyle zadań tego typu, dlatego uważam, że ciężko było zrobić 100%.
Twardy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 28 gru 2010, 11:42
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 14 razy
Płeć:

Post autor: Twardy »

a ile wam wyszła ta środkowa w trójkącie? Bo mi mega dziwny wynik, jakiś ułamek z dużego pierwiastka ale sprawdzałem 3 razy i musi być dobrze...
Sheppard25
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 24 mar 2011, 17:16
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: Sheppard25 »

@Twardy, mi tez tak wyszlo, pierwiastek z 21 bodajze (najpierw pierwiastek chyba z 300coś ale po wylaczeniu czynnika bylo mniej, ale moge mylic zadania i jakis ulamek.
michelangelo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 19 kwie 2011, 17:32
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 16 razy
Płeć:

Post autor: michelangelo »

Mi ten sinus wyszedł: \(\frac{ 4\sqrt{82} }{41}\)
Twardy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 28 gru 2010, 11:42
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 14 razy
Płeć:

Post autor: Twardy »

mam identyczny wynik, a jak wyszła Ci środkowa pamiętasz dokładnie?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

anka pisze:O ile się nie pomyliłam, to środkowa ma \(\frac{4 \sqrt{21} }{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Sheppard25
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 24 mar 2011, 17:16
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: Sheppard25 »

4 pierw z 21 / 3 ta srodkowa
michelangelo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 19 kwie 2011, 17:32
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 16 razy
Płeć:

Post autor: michelangelo »

ja tego z tą środkową nie mogłem zrobić, ale coś pokombinowałem i mi wyszło 4 z podobienstwa trojkątów chyba ;p
A powie mi ktoś jakim sposobem robiliscie to z środkową?
lukch
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 sty 2011, 21:20
Płeć:

Post autor: lukch »

michelangelo pisze:ja tego z tą środkową nie mogłem zrobić, ale coś pokombinowałem i mi wyszło 4 z podobienstwa trojkątów chyba ;p
A powie mi ktoś jakim sposobem robiliscie to z środkową?
z tw. cosinusów
Ciunex
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 20 wrz 2010, 20:46

Post autor: Ciunex »

No nie, myślałem, że z tym sinusem w ostrosłupie na 100 % mam dobrze a tu zonk :/ Najprostsze zadanie aż za 6 pkt. i musiałem się gdzieś machnąć w liczeniu.
michelangelo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 19 kwie 2011, 17:32
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 16 razy
Płeć:

Post autor: michelangelo »

lukch pisze:
michelangelo pisze:ja tego z tą środkową nie mogłem zrobić, ale coś pokombinowałem i mi wyszło 4 z podobienstwa trojkątów chyba ;p
A powie mi ktoś jakim sposobem robiliscie to z środkową?
z tw. cosinusów
No dobra ale w którym trójkacie też chciałem zrobić z tw cosinusów, ale brakowało mi danych boków (dokłądnie jednego bodajże odcinka DB). Z którego trójkąta to liczyliście?
Sheppard25
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 24 mar 2011, 17:16
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: Sheppard25 »

najlatwiej chyba z ABD gdzie AB to podstawa. Bo masz podstawe 8 i od razu kat 30 stopni
prawyakapit
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 15 lut 2011, 20:33
Płeć:

Post autor: prawyakapit »

prawyakapit pisze:ja zrobiłam pierwsze w ten sposób: przeksztalcilam wyrażenie do k^2(k^2 -1)^ 2 i rozpisałam na 6 przypadków 1)k podzielne przez 6 2) k podzielne przez 6 z resztą: 1,2,3,4,5 i wymnożyłam to i z każdego dało się wyłączyć przed nawiasy 36.
czy uważacie ze to ma sens ?
ODPOWIEDZ