Trójkąt równoramienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
edytka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 kwie 2009, 20:30
Podziękowania: 6 razy

Trójkąt równoramienny

Post autor: edytka »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:
W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 26 cm. Długość wysokości AE jest równa 24 cm. Oblicz:
a) obwód trójkąta ABC
b) długości odcinków, na jakie wysokość CD podzieliła wysokość AE
c) stosunek pola trójkąta ADS do pola trójkąta CSE, gdzie S jest punktem wspólnym wysokości AE i CD.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a)
EB=x
EC=y
AC=x+y
z Pitagorasa dla trójkąta ABE policz EB
z Pitagorasa dla trójkąta AEC policz AC, a potem obwód

b)
z Pitagorasa dla trójkąta ADC policz CD=h

(dla ułatwienia zapisu nowe oznaczenia AS=x, SE=24-x, SD=y, , CS=h-y)
Z Pitagorasa dla trójkątów ADS i SEC policzysz długośći szukanych odcinków.

c) wszystkie odcinki potrzebne do obliczenia pola będziesz miała policzone w a) i b)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
edytka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 kwie 2009, 20:30
Podziękowania: 6 razy

Post autor: edytka »

Ale jak policzyć AC z Pitagorasa, jeśli nie mam podanego EC i niestety nie wiem, jak jego długość wyliczyć?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

zrób rysunek i sprawdz oznaczenia
Policzyłaś EB?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
edytka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 kwie 2009, 20:30
Podziękowania: 6 razy

Post autor: edytka »

No mam właśnie ten rysunek, niby oznaczenia zgodne z treścią i nie bardzo wiem niestety, co z tym EC...
EB=10
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

ok
Teraz z Pitagorasa dla trójkąta AEC policz AC
AC=y+10
CE=y
AE=24
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
edytka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 kwie 2009, 20:30
Podziękowania: 6 razy

Post autor: edytka »

Aaaa...
Bardzo dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

W razie kłopotów krzycz ;)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
edytka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 kwie 2009, 20:30
Podziękowania: 6 razy

Post autor: edytka »

To jak już Ci zawracam głowę, to może mi jeszcze pomożesz z jednym zadaniem?
Oblicz długości boków trójkąta równoramiennego o polu 25 pierwiastków z 2 cm kwadratowych i kącie 45 stopni między ramionami.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a-ramię
\(P=\frac{a^2sin45^o}{2}=25 sqrt2\)
podstawę z Pitagorasa i pola
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
edytka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 15 kwie 2009, 20:30
Podziękowania: 6 razy

Post autor: edytka »

Bardzo, bardzo dziękuję :).
Jestem w 1 klasie LO na profilu humanistycznym i dla mnie zadania na takim poziomie to już czarna magia. Na szczęście dla Ciebie nie ;). Dziękuję raz jeszcze.
ODPOWIEDZ