Podstawa ostrosłupa...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kris3k
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 16 sty 2011, 13:55
Podziękowania: 6 razy

Podstawa ostrosłupa...

Post autor: Kris3k »

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny, którego kąt ostry ma miarę alfa. Wszystkie krawędzie boczne mają długość k i są nachylone do podstawy pod kątem beta. Oblicz objętość tego ostrosłupa.


Mogę prosić z rysunkiem, bo mam z tym problem właśnie? wynik to 1/6 *k^3 *sin2alfa * sin2beta * cosbeta
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_022.jpg
ScreenHunter_022.jpg (10.25 KiB) Przejrzano 858 razy
trójkąty FGS FCS i FBS są przystające zatem FG=FC=FB zatem F jest środkiem przeciwprostokątnej
czyli wygląda to tak:
ScreenHunter_025.jpg
ScreenHunter_025.jpg (11.95 KiB) Przejrzano 857 razy
\(h=SF=ksin \beta\)
\(FC=kcos \beta\)

\(GC=2kcos \beta\)
\(BC=2kcos \beta sin \alpha\)
\(GC=2kcos \beta cos \alpha\)

no to
\(V= \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2} \cdot 2kcos \beta sin \alpha \cdot 2kcos \beta cos \alpha \cdot ksin \beta=
\frac{1}{6}k^3 sin 2 \beta sin 2\alpha \cdot cos \beta\)
adampp_93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 mar 2012, 03:27
Płeć:

Post autor: adampp_93 »

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego punkt F jest środkiem przeciwprostokątnej? Reszte zadania rozumiem, ale tego nie. Odcinek FB ma być równy odcinkom FC i FG, ale skąd wiadomo, że do takiej sytuacji dojdzie właśnie gdy punkt F będzie leżał na środku przeciwprostokątnej a nie na przykład w takim miejscu jak na pierwszym rysunku?
Awatar użytkownika
wrobel93b
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 674
Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Otrzymane podziękowania: 363 razy
Płeć:

Post autor: wrobel93b »

Cytując irenę:
Jeśli wszystkie krawędzie boczne nachylone są do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem, to spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie podstawy.
Ponieważ podstawą jest trójkąt prostokątny, więc spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem przeciwprostokątnej (przeciwprostokątna jest średnicą okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym).
:)
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
ODPOWIEDZ