Planimetria zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patysiunia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 15 kwie 2009, 19:17

Planimetria zadanie

Post autor: patysiunia13 »

Hej ;)
Możecie mi pomóc w zad domowym? Bo połowę już zrobiłam, a 2 połowy nie umiem, bo wyniki mi nie wychodzą.
Zad.1
Oblicz pole trójkąta ABC ograniczonego prostą k: y=x+4 i osiami układu współrzędnych. Podaj równanie prostej l równoległej do prostej k, takiej, że trójkąt ograniczony prostą l i osiami układu współrzędnych ma pole:
a) dziewięciokrotne większe od pola trójkąta ABC
b) dwukrotnie większe od pola trójkąta ABC

zad.2
Ile metrów sześciennych betonu potrzeba na wykonanie fundamentów, jeśli ich przekrój poprzeczny ma mieć wymiar 0,5m x 0,5m (ta figura to prostokąt)

zad.3
Powierzchnia stanu Kansas jest równa 213 000 km kwadratowych. Przyjmując, że ma on kształt prostokąta o jednym boku dwukrotnie dłuższym od drugiego, podaj, jakie byłyby wymiary tego prostokąta w cm na mapie w skali 1: 10 000 000. Odpowiedź podaj z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.

A odpowiedzi mają być takie:
do zad 1:
a) y=x-12, y=x+12
b) y=x-4pierw z dwóch., y=x+4pierw z dwóch.

zad 2:
7m sześciennych

zad 3:
Około 3,26 cm x 6,52 cm.


Z góry dziękuję ;)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1. Trójkąt będzie prostokątny.
Oblicz punkty przecięcia z osiami, długość podstawy i wysokości, potem pole
3.
Oblicz a
a*2a=213 000
potem wymiary prostokąta podaj w skali

2. nie rozumiem
0,5m x 0,5m (ta figura to prostokąt)
skąd tu prostokąt
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
patysiunia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 15 kwie 2009, 19:17

Post autor: patysiunia13 »

2. mam w podręczniku obrazek
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Możesz go przerysować w Paincie?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
patysiunia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 15 kwie 2009, 19:17

Post autor: patysiunia13 »

Moge ;) to zaraz będzie
Obrazek
patysiunia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 15 kwie 2009, 19:17

Post autor: patysiunia13 »

w zad 3 to a wychodzi 71000 to już jest źle... bo to musi być coś koło 3,26 albo 6,52.... ;/
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Nadal nie wiem co z tym zrobić. :(
Nie ma wymiarów tego prostokąta?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
patysiunia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 15 kwie 2009, 19:17

Post autor: patysiunia13 »

ja to wyliczyłam, że d= 0,7m
ale to musi być 7metrów sześciennych a to nie wyjdzie ;/
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

2. źle policzyłaś
a*2a=213 000
a^2=213 000:2
a^2=106500
a=326

co to jest to d?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
patysiunia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 15 kwie 2009, 19:17

Post autor: patysiunia13 »

no przekątna prostokąta :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

podaj wymiary tego prostokąta
Nie bardzo wiem do czego ta przekatna jest potrzebna
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
patysiunia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 15 kwie 2009, 19:17

Post autor: patysiunia13 »

Ale nie ma.
A mogłabyś mi jaśniej troszkę zad 1 ?:>
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

To jak policzyłaś tą przekątną?
1.
Zrób rysunek.
Prosta przetnie osie w jakiś punktach, policz ich współrzędne, długość a potem pole trójkąta ABC
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
patysiunia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 15 kwie 2009, 19:17

Post autor: patysiunia13 »

Bo pisze, że przekrój ma wymiar 0,5 x 0,5
więc d= pierwiastek z a^2 + b^2. no i d= pierwiastek z 0,5 a potem d=0,7m.
a ma być 7m sześciennych
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Przecież przekątna to odcinek, a tu musisz policzyć objętość
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ