reszty z dzielenia

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rączka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2010, 12:15
Lokalizacja: rączki
Podziękowania: 147 razy
Płeć:

reszty z dzielenia

Post autor: rączka »

Wyznacz reszty z dzielenia
\(15^{231}\) przez 14
\(3^{80}+2^{80}\) przez 11
\(208^{208}\) przez 23

Szczerze mówiąc nawet nie wiem jak się zabrać, pomoze ktoś?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(15=14+1\)
\(15^{231}=(14+1)^{231}\)
Stosując do tego rozwinięcie Newtona zauważamy, ze wszystkie składniki poza ostatnim dzielą się przez 14, a ostatni to 1
zatem reszta z dzielenia \(15^{231}\) przez 14 to 1
rączka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2010, 12:15
Lokalizacja: rączki
Podziękowania: 147 razy
Płeć:

Post autor: rączka »

A jak sobie poradzić z drugim i trzecim?

Np. trzecie to można zauważyć że
\(208^{208}=(207+1)^{208}\) i tak samo, wszystko się dzieli przez 208 oprócz ostatniej cyfry, więc to 1?

A drugie to nawet nie wiem jak się zabrać.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie nie , z trzecim to coś żle kombinujesz. Tam jest dzielenie przez 23, (a nie przez 207, ani 208) poczekaj pomyśle ( i sam tez pomyśl ale jakoś inaczaj )
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Może to coś pomoże:
\(208=9 \cdot 23+1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nooo pewnie , ze tak . No to rzeczywiście reszta z dzielenia\(208^{208}\) przez 23 wynosi 1
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to drugie też mam ale niezbyt ładnie:
reszty z dzielenia kolejnych potęg trójki przez 11 to:
3
9
5
4
1
...
i od początku (cykl powtarza sie co 5 pozycji)
reszty z dzielenia kolejnych potęg dwójki przez 11 to:
2
4
8
5
10
9
7
3
6
1
...
i od początku (cykl powtarza sie co 10 pozycji)

czyli
\(3^{80}\) przy dzieleniu przez 11 daje resztę 1 (5-ta reszta z cyklu)
\(2^{80}\) przy dzieleniu przez 11 daje resztę 1 (10-ta reszta z cyklu)
no to
\(2^{80} +3^{80}\) przy dzieleniu przez 11 daje resztę 2
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Nie bardzo się na tym znam, ale może tu jakieś modulo trzeba zastosować?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(3^{80}=(3^5)^{16}=243^{16}=(22\cdot11+1)^{16}\)
Tu reszta z dzielenia jest równa 1
\(2^{80}=(2^5)^{16}=32^{16}=(3\cdot11-1)^{16}\)
Tu też reszta z dzielenia jest równa 1.

Reszta równa 2.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ma już odpowiedź na innym forum. Pewnie już tu nie zajrzy.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ