Dwa zegary

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
damiann16
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 22 lut 2009, 16:07
Lokalizacja: Pionki

Dwa zegary

Post autor: damiann16 »

Witam !

Mam do rozwiązania pewne zadanie, ale niestety nie przychodzi mi żaden pomysł na jego rozwiązanie..

Oto i ono:
Dwa zegary rozpoczęły i zakończyły bicie jednocześnie. Pierwszy bije co dwie sekundy, drugi co trzy sekundy. Ogółem naliczono 13 uderzeń, przy czym uderzenia jednoczesne liczono za jedno. Zegary wskazują różne godziny. Którą godzinę wskazuje pierwszy, a którą drugi zegar ?

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Z jakiego działu jest to zadanie?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
damiann16
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 22 lut 2009, 16:07
Lokalizacja: Pionki

Post autor: damiann16 »

Hmmm.. trudno powiedzieć, gdyż mam na kartce kilkanaście zadań z różnych działów, także nie wiem z jakiego jest ono działu, co nie zmienia faktu, że nie wiem jak go rozwiązać...
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Na piechotę policzyłam, ale nie wiem czy można uznać to za rozwiązanie.

Zegary biją co 2 i 3 sekundy więc
I zegar
0,2,4,6,8,10,12,14,16,18-godzina 10
II zegar
0,3,6,9,12,15,18-godzina 7
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
damiann16
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 22 lut 2009, 16:07
Lokalizacja: Pionki

Post autor: damiann16 »

W tych zadaniach niekoniecznie potrzebne są dokładne rozwiązania, można liczyć również na tzw. "piechotę".
Dziękuję Bardzo !!! :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Być może da się to jakoś rozwiązać za pomocą równania.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

n1 - ilość uderzeń 1 zegara (liczba naturalna)
n2 - ilość uderzeń 2 zegara (liczba naturlna)
t - czas bicia obu zegarów w sek.
1/2 - częstotliwość bicia 1 zegara
1/3 - częstotlwość bicia 2 zegara
w - ilość wspólnych uderzeń<lub= 3 ( wspólnie zegary mogły uderzyć w 6 sekundzie, 12 sekundzie i 18 sekundzie)

n1=(1/2)t
n2=(1/3)t
z powyższego wynika, że n2/n1=2/3 stąd n2=(2/3)n1

n1+n2-w=13
jeżeli w=3 to n1+(2/3)n1-3=13 stąd n1 nie jest liczbą naturalną
jeżeli w=2 to n1+(2/3)n1-2=13 stąd n1=9 i n2=6
jeżeli w=1 to n1+(2/3)n1-1=13 stąd n1 nie jest liczbą naturalną

odpowiedź: 1 zegar wskazywał 9 godz, 2 zegar wskazywał 6 godz.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a nie 10 i 7?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

W powyższym nie uwzględniłam pierwszego wspólnego uderzenia.
W takim razie jeszcze może być w=4, ale wówczas n1 nie jest liczbą naturalną. A więc odpowiedź jak wyżej.
ODPOWIEDZ