Zadanie z kręgami betonowymi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konan555
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 kwie 2009, 17:26

Zadanie z kręgami betonowymi

Post autor: konan555 »

Witam!
Potrzebuję pomocy przy rozwiązaniu zadania z kręgami betonowymi.
Poniżej podaję treść i tabelkę z danymi.http://www.polbruk.slask.pl/krag.htm
1) Oblicz średnicę wewnętrzną każdego kręgu.
2) Oblicz masę każdego z kręgów, wiedząc że 1 dm sześcienny betonu waży 2 kg.
średnica mm wysokość mm pojemność L
Ø 1000 300 196
Ø 1000 500 392
Ø 1200 300 339
Ø 1200 600 678

Byłabym wdzięczna, jeżeli ktoś podpowiedziałby mi, jak to rozwiązać
    Awatar użytkownika
    anka
    Expert
    Expert
    Posty: 6587
    Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
    Podziękowania: 30 razy
    Otrzymane podziękowania: 1117 razy
    Płeć:

    Post autor: anka »

    Kręgi to walce
    1000mm=10dm
    h=300mm=3dm
    V=196l
    \(V=\pi r^2h\\
    196=3,14\cdot r^2\cdot3\\
    r^2=196:9,42\\
    r^2=20,81\\
    r=4,56 dm\\
    2r=9,12 dm\)


    Żeby policzyć masę musisz od objętości 'zewnętrznego' walca (tego o promieniu 10dm) odjąć objętość 'wewnętrznego' walca (tego o promieniu 4,56) i wynik pomnożyć przez 2kg
    Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
    ODPOWIEDZ