zasada nieoznaczoności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
schatz92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 07 sty 2011, 18:55
Lokalizacja: Włocławek/Gdańsk
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

zasada nieoznaczoności

Post autor: schatz92 »

Atom wodoru
W atomie wodoru nieoznaczoność położenia elektronu jest równa promieniowi jego orbity w stanie podstawowym, czyli około \(5,3 \cdot 10^-^1^1 m\). Oblicz niepewność pomiaru wartości pędu elektronu w tym stanie.
Awatar użytkownika
sarni20
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 124
Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
Otrzymane podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: sarni20 »

\(\Delta x \Delta p_x \geq \frac{h}{4\pi}\)
\(\Delta p_x \geq \frac{h}{4\pi}\Delta x\)
ODPOWIEDZ