dynamika - zadanie z samochodem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
schatz92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 07 sty 2011, 18:55
Lokalizacja: Włocławek/Gdańsk
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

dynamika - zadanie z samochodem

Post autor: schatz92 »

Gdy samochód porusza się po poziomej drodze ruchem jednostajnym prostoliniowym z prędkością o wartości \(54 \frac{km}{h}\), koniecznie jest działanie siły o wartości \(1000N\). Oblicz moc niezbędną do utrzymania stałej wartości prędkości samochodu.
Awatar użytkownika
sarni20
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 124
Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
Otrzymane podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: sarni20 »

\(P = \frac{W}{t}\)
\(W=F*s\)
\(P=F*V\)
zamień km/h na m/s
ODPOWIEDZ