Witam!
Zacznę od tego, że kompletnie nie rozumiem fizyki. I mam nadzieję, że mi ktoś tutaj pomoże. Nie mam rozwiązań do tych zadań, ponieważ dostałam je na kartce (co wiąże się z tym, że nie wiem z jakiego zbioru są te zadania).
Zadań mam 5.
Zadanie 1.
Dwie kulki o identycznych masach m wiszą na nitkach o długości l. Po naładowaniu ich jednakowymi ładunkami kulki rozeszły się na odległość a. Oblicz ładunek q.
Zadanie 2.
Różnica potencjałów między chmurą burzową a Ziemią może osiągać wartość do \(10^8\) V. Oblicz jaką energię kinetyczną uzyska spoczywająca początkowo cząstka a przyspieszona takim napięciem. Wynik podaj w J i eV.
Zadanie 3.
Oblicz natężenie i potencjał pola elektrostatycznego układu dwóch ładunków q(+) i q(-) odległych o l, w punkcie leżącym w połowie odległości pomiędzy nimi.
Zadanie 4.
Dwie jednakowe kulki o promieniu 2 cm każda, naładowano umieszczając na pierwszej ładunek 3 nC, a na drugiej ładunek 5 nC. Oblicz potencjał kulek po połączeniu ich długim cienkim drutem.
Zadanie 5.
Natężenie pola elektrostatyczego w punkcie P wytworzonego przez ładunek Q ma wartość E. Wyliczyć wartość natężenia pola wytworzonego w tym punkcie przez dwa takie same ładunki Q. (rysunek do zadania http://i54.tinypic.com/29du7b9.jpg )
5 zadań z elektrostatyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 kwie 2011, 17:28
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 75
- Rejestracja: 23 gru 2010, 14:54
- Podziękowania: 28 razy
- Otrzymane podziękowania: 19 razy
1. Skoro nie ma podanych żadnych danych, w tym ośrodka w którym znajdują się kulki, to można najwyżej przekształcić odpowiedni wzór:
\(F = k\frac{q_{1}q_{2}}{a^2}\ \wedge\ q_{1} = q_{2} \Rightarrow F = k\frac{q^2}{a^2}\\
F = k\frac{q^2}{a^2} \Rightarrow q^2 = \frac{Fa^2}{k} \Rightarrow q = a\sqrt{\frac{F}{k}}\ \vee\ q = -a\sqrt{\frac{F}{k}}\)
\(F = k\frac{q_{1}q_{2}}{a^2}\ \wedge\ q_{1} = q_{2} \Rightarrow F = k\frac{q^2}{a^2}\\
F = k\frac{q^2}{a^2} \Rightarrow q^2 = \frac{Fa^2}{k} \Rightarrow q = a\sqrt{\frac{F}{k}}\ \vee\ q = -a\sqrt{\frac{F}{k}}\)
- sarni20
- Czasem tu bywam
- Posty: 124
- Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
- Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
- Otrzymane podziękowania: 41 razy
- Płeć:
2.
w tym drugim chyba należy skorzystac z porównania wzorów \(Ek= \frac{mV^{2}}{2} i E=U*q\) gdzie q to ładunek elektronu ale pewności nie mam
3.
\(E=k \frac{q1*q2}{r^{2}}\) - ogólny wzór na natężenia pola;
\(Ew=E1+E2
E1=E2
Ew= 2*k* \frac{q}{ \frac{1}{2}l^2 } =8k \frac{q}{l^{2}}\)
We wzorze na potencjał uwzględnia się znaki ładunków. I tak: ich wartości bezwzględne będą takie same. Ale będą mieć przeciwne znaki, czyli po dodaniu się skrócą, więc wyjdzie \(V(wypadkowe)=0 \frac{J}{C}\)
w tym drugim chyba należy skorzystac z porównania wzorów \(Ek= \frac{mV^{2}}{2} i E=U*q\) gdzie q to ładunek elektronu ale pewności nie mam
3.
\(E=k \frac{q1*q2}{r^{2}}\) - ogólny wzór na natężenia pola;
\(Ew=E1+E2
E1=E2
Ew= 2*k* \frac{q}{ \frac{1}{2}l^2 } =8k \frac{q}{l^{2}}\)
We wzorze na potencjał uwzględnia się znaki ładunków. I tak: ich wartości bezwzględne będą takie same. Ale będą mieć przeciwne znaki, czyli po dodaniu się skrócą, więc wyjdzie \(V(wypadkowe)=0 \frac{J}{C}\)