1.W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona na przeciwprostokątną ma długość 4 cm. Spodek tej wysokości leży w odległość 1 cm od środka okręgu opisanego na tym trójkącie.Oblicz :
a) długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
b) długość boków tego trójkąta.
2. W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 65 cm, a wysokość poprowadzona na przeciwprostokątną ma długość 60 cm. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
3. Długość promienia okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest równa długości wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną i wynosi 7 cm. Oblicz obwód.
4. Dane są długości boków trójkąta równoramiennego 25 cm, 25 cm, 14 cm.
Sprawdź czy dany trójkąt jest ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
Czy ktoś umie rozwiązać te zadania??Bardzo potrzebuje pomocy
Okrąg opisany na trójkącie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Zadanie 1
\(\{a^2+b^2=(2r)^2\\(a^2-(r+1)^2=4^2\\b^2-(r-1)^2=4^2\)
Zaadnie 2
Z Pitagorasa policz boki.
Promień okręgu to połowa przeciwprostokątnej.
Zadanie 3
Przeciwprostokątna jest równa średnicy okręgu.
Boki z Pitagorasa.
Zadanie 4
Musisz policzyć z twierdzenie cosinusów cosinus kąta między ramionami.
Promień kkręgu opisanego z twierdzenia sinusów.
\(\{a^2+b^2=(2r)^2\\(a^2-(r+1)^2=4^2\\b^2-(r-1)^2=4^2\)
Zaadnie 2
Z Pitagorasa policz boki.
Promień okręgu to połowa przeciwprostokątnej.
Zadanie 3
Przeciwprostokątna jest równa średnicy okręgu.
Boki z Pitagorasa.
Zadanie 4
Musisz policzyć z twierdzenie cosinusów cosinus kąta między ramionami.
Promień kkręgu opisanego z twierdzenia sinusów.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.