Właśnie zamieściliśmy arkusze VII próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/9342433
Do jutra (17 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
VII próbna matura 2011 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1868
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1868
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1868
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Stały bywalec
- Posty: 571
- Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
- Podziękowania: 388 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: VII próbna matura 2011 z zadania.info
Mam pytanie odnosnie 1 zadania. Zrobilem je troche w inny sposob i pytanie czy bylo by to uznane?
wiec tak tresc zadania
Wykaz ze jezeli \(a \in (0,1) \wedge b > 1\) to prawdziwa jest nierownosc
\(log_a b + \frac{1}{4} log_b a + 1 \le 0\)
moje obliczenia
\(log_a b + \frac{1}{4} \frac{1}{log_a b} + 1 \le 0\)
\(log_a b < 0\) i mnoze przez to
wiec
\(log^2_a b + \frac{1}{4} + log_a b \ge 0\)
\(log_a b = t\)
\(t^2+t+ \frac{1}{4} \ge 0\)
Licze delte i wyszla 0
Komentarz: Wspolczynnik przy najwyzszej potedze dodatni wiec ramiona skierowane do gory oraz delta = 0 wiec nierownosc \(t^2+t+ \frac{1}{4} \ge 0\) zawsze spelniona. Przeksztalcenia byly rownowazne wiec nierownosc \(log_a b + \frac{1}{4} log_b a + 1 \le 0\) jest takze spelniona.
wiec tak tresc zadania
Wykaz ze jezeli \(a \in (0,1) \wedge b > 1\) to prawdziwa jest nierownosc
\(log_a b + \frac{1}{4} log_b a + 1 \le 0\)
moje obliczenia
\(log_a b + \frac{1}{4} \frac{1}{log_a b} + 1 \le 0\)
\(log_a b < 0\) i mnoze przez to
wiec
\(log^2_a b + \frac{1}{4} + log_a b \ge 0\)
\(log_a b = t\)
\(t^2+t+ \frac{1}{4} \ge 0\)
Licze delte i wyszla 0
Komentarz: Wspolczynnik przy najwyzszej potedze dodatni wiec ramiona skierowane do gory oraz delta = 0 wiec nierownosc \(t^2+t+ \frac{1}{4} \ge 0\) zawsze spelniona. Przeksztalcenia byly rownowazne wiec nierownosc \(log_a b + \frac{1}{4} log_b a + 1 \le 0\) jest takze spelniona.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1868
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: