proszę o pomoc:
oblicz miary pozostałych kątów trójkąta:
\(|AC| \ = \ 3 \sqrt{6}\)
\(|BC| \ = \ 9\)
\(<BAC = \ 120 ^{o}\)
dziękuję
miary kątów w trójkącie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\frac{9}{sin120^0}=\frac{3 sqrt6}{sinB}\)
\(sin B =\frac{sin120^o\cdot 3 sqrt6}{9}\)
\(sin B =\frac{cos 30^o\cdot 3 sqrt6}{9}\)
\(sin B =\frac{\frac{\sqrt3}{2}\cdot 3 sqrt6}{9}\)
\(sin B =\frac{\sqrt{18}}{6}\)
\(sin B =\frac{3 sqrt{2}}{6}\)
\(sin B =\frac{\sqrt{2}}{2}\)
\(|<B|=45^o\)
\(sin B =\frac{sin120^o\cdot 3 sqrt6}{9}\)
\(sin B =\frac{cos 30^o\cdot 3 sqrt6}{9}\)
\(sin B =\frac{\frac{\sqrt3}{2}\cdot 3 sqrt6}{9}\)
\(sin B =\frac{\sqrt{18}}{6}\)
\(sin B =\frac{3 sqrt{2}}{6}\)
\(sin B =\frac{\sqrt{2}}{2}\)
\(|<B|=45^o\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.