czas połowiczego rozpadu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
liceum21
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 192
Rejestracja: 19 paź 2010, 11:47
Podziękowania: 107 razy

czas połowiczego rozpadu

Post autor: liceum21 »

z \(10^6\) promieniotwórczych jąder pewnego pierwiastka zostało po 25 godzinach 31 250 jąder. Oblicz czas połowiczego rozpadu tego pierwiastka?
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(N(t)= \frac{N_0}{2^{ \frac{t}{T} }\)

\({2^{ \frac{t}{T}}= \frac{N_0}{N(t)}\)

\({2^{ \frac{25}{T}}= \frac{10^6}{31250}\)

\({2^{ \frac{25}{T}}= 32\)

\({2^{ \frac{25}{T}}= 2^5\)

\(\frac{25}{T}=5\)

\(T=5 h\)
ODPOWIEDZ