kwant energii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
liceum21
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 192
Rejestracja: 19 paź 2010, 11:47
Podziękowania: 107 razy

kwant energii

Post autor: liceum21 »

Energia elektronu na pierwszej orbicie wynosi - 13,6 EV. Oblicz kwant energii pochłonięty podczas przeskoku z tej orbity na piąta.
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(E_1=-13,6 \ eV\)

\(E_n=E_1 \cdot \frac{1}{n^2}\)

\(E_5=-0,544 \ eV\)

\(E=E_1-E_5=-13,6 \ eV + 0,544 \ eV=-13,056\)
ODPOWIEDZ