promieniowanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
liceum21
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 192
Rejestracja: 19 paź 2010, 11:47
Podziękowania: 107 razy

promieniowanie

Post autor: liceum21 »

Jaką cząsteczkę promieniuje jądro radioaktywnego izotopu krzemu Si ( A= 27, Z= 14) który w wyniku rozpadu przechodzi w glin (A= 27, Z=13. Zapisz reakcje
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Zapiszę to tak, bo nie bardzo ogarniam jak tutaj mógłbym to inaczej zapisać

\({27 \choose 14} Si \to {27 \choose 13 }Al+ {0 \choose +1 } \beta\)

Promieniuje cząsteczkę \(\beta ^+\) czyli pozyton.
ODPOWIEDZ