Okrag

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Okrag

Post autor: dawid0512 »

Dany jest okrąg o środku O i promieniu R oraz okrąg o środku S i promieniu r.Podaj liczbę punktów wspólnych tych okręgów w zależnosci od r.|os|=4,R=1

doszedłem do tego za r=3 ale dlaej nie wiem co mam robić :/
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

o(S,r) i o(O,R) nie mają punktów wspólnych jeżeli OS>R+r lub OS<r-R
o(S,r) i o(O,R) mają dokładnie jeden punkt wspólny jeżeli OS=R+r lub OS=r-R
o(S,r) i o(O,R) przecinają się ( mają dwa punkty wspólne) jeżeli r-R< OS < R+r

podstaw dane i masz całą dyskuję
ODPOWIEDZ