1.Oblicz energię wiązania przypadającą na 1 nukleon w jądrach \(Li_{3}^{7}\) i \(O_{8}^{16}\) masy jąder wynoszą mLi=7,0160044u ; mO=15,994914u.
Za rozwiązanie z góry dziękuję!
Energia wiązania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- sarni20
- Czasem tu bywam
- Posty: 124
- Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
- Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
- Otrzymane podziękowania: 41 razy
- Płeć:
Pokaże to na przykładzie litu i tlen zrobisz analogicznie sam:
czyli widzimy że są 3 protony i 4 neutrony
\(M(protonu)=1,67*10^{-27}kg
M(neutronu)=1,68*10^{-27}kg
U=1,66*10^{-27}kg\)
masę elektronu możemy pominąc ponieważ jest ona dużo mniejsza i nie zmieni znacznie wyniku ostatecznego. Liczymy masę składników i potem korzystamy z defektu masy.(odejmujemy od masy składników masę jądra)
\(M(nukleonow)=3*1,67*10^{-27}+4*1,68*10^{-27}=11,73*10^{-27}kg
M(jadra)=1,66*10^{-27}*7,0160044kg=11,64*10{-27}kg
\bigtriangleup M =0,09*10^{-27}kg\)
teraz z znanego wzoru \(E=mc^{2}\) policzymy energię \(c=3*10^{8}\frac{m}{s}\) podstawiając za masę tę różnicę
\(E= 0,09*10^{-27}*3*10^{8}=0,27*10^{-19}J\)
teraz tę energię dzielimy przez liczbę nukleonów (protony i neutrony) w naszym przypadku 7:
\(\frac{0,27*10^{-19}}{7}=0,038*10^{-19}J\)
czyli widzimy że są 3 protony i 4 neutrony
\(M(protonu)=1,67*10^{-27}kg
M(neutronu)=1,68*10^{-27}kg
U=1,66*10^{-27}kg\)
masę elektronu możemy pominąc ponieważ jest ona dużo mniejsza i nie zmieni znacznie wyniku ostatecznego. Liczymy masę składników i potem korzystamy z defektu masy.(odejmujemy od masy składników masę jądra)
\(M(nukleonow)=3*1,67*10^{-27}+4*1,68*10^{-27}=11,73*10^{-27}kg
M(jadra)=1,66*10^{-27}*7,0160044kg=11,64*10{-27}kg
\bigtriangleup M =0,09*10^{-27}kg\)
teraz z znanego wzoru \(E=mc^{2}\) policzymy energię \(c=3*10^{8}\frac{m}{s}\) podstawiając za masę tę różnicę
\(E= 0,09*10^{-27}*3*10^{8}=0,27*10^{-19}J\)
teraz tę energię dzielimy przez liczbę nukleonów (protony i neutrony) w naszym przypadku 7:
\(\frac{0,27*10^{-19}}{7}=0,038*10^{-19}J\)