Kosmos

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sharif
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 mar 2011, 21:21

Kosmos

Post autor: sharif »

1.Jeżeli energia kinetyczna protonu jest równa \(328*10 ^{-19}J, m=1,6*10 ^{-27}\)kg, to długość fali, jaką możemy przypisać tej cząstce, wynosi?
2.Obiekt o masie równej masie ziemi byłby czarną dziurą, gdyby jego promień wynosił około? \(G=6,7 * 10^{-11} M_{z}=6* 10^{-19} c=3*10 ^{8}\)
3. Wiek wszechświata szacuje się na 14 miliardów lat, Jeżeli wartość stałej Hubble'a byłaby o 40% większa, to wiek wszechświata wynosiłby?
Awatar użytkownika
sarni20
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 124
Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
Otrzymane podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: sarni20 »

zad. 1
\(Ek =\frac{mV^{2}}{2}
V=\sqrt{\frac{2Ek}{m}}\)

wyliczamy prędkośc
\(V=20* 10^{4} \frac{m}{s}\)
teraz wyliczymy szukaną długośc fali
\(\lambda =\frac{hV}{E}
\lambda =\frac{6,63*10^{-34}*20*10^{4}}{328*10^{-19}}=0,4*10^{-11}m\)

zad.2
Szukamy tzw. promienienia Schwarzschilda
\(r_{schw} = {2\,GM \over c^2}
r=\frac{2*6,7*10^{-11}*6*10^{-19}}{9*10^{16}}=8,9*10^{-46}m\)
ODPOWIEDZ