Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trapez

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wdsk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 17 sty 2009, 13:25

Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trapez

Post autor: wdsk »

Kąty ostre trapezu mają miary \(\alpha\) i \(\beta\), a pole tego trapezu jest równe \(P\). Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trapez.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek
Wyznaczam \(c\)
\(sin\beta= \frac{h}{c} \\
c= \frac{h}{sin\beta}\)


Wyzmaczam \(d\)
\(sin\alpha= \frac{h}{d} \\
d= \frac{h}{sin\alpha}\)

Wyznaczam \(c+d\)

\(a+b=c+d\\
P= \frac{(a+b)h}{2} \\
a+b= \frac{2P}{h} \\
c+d=\frac{2P}{h}\)


Wyznaczam \(h\)
\(\begin{cases} c+d=\frac{2P}{h} \\ c+d=\frac{h}{sin\beta}+\frac{h}{sin\alpha} \end{cases}\)

Promień to \(\frac{h}{2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ