Byłabym wdzięczna za wszelką pomoc,a przede wszystkim za wytłumaczenie zadań :
1.Oblicz pracę wykonaną podczas przeniesienia ciała,ktorego energia potencjalna na powierzchni Ziemi wynosi Ep= - 6,25 * 10 do 7 potęgi J ,a z punktu A o potencjale grawitacyjnym wynoszącym Va= -3*10 do 6 potęgi m2/s2 do B o potencjale Vb= -2*10 do 6 potęgi m2/s2. Promień ziemi Rz= 6370 KM.
2.Ile wynosi potencjał grawitacyjny w pewnym punkcie przestrzeni, jesli przy przeniesieniu ciała o masie m=100 kg z powierzchni ziemi do tego punktu została wykonana praca W=5*10 do 9 potęgi J?Promień ziemi Rz= 6370 km , g =9,8 m/s2
3.W jakiej odległości od powierzchni Ziemi energia potencjalna ciała o masie m1=6,38 kg równa jest energii potencjalnej ciała o masie m2= 6,37 kg umieszczonego na powierzchni ziemi? Promień ziemi Rz= 6370 km.
4.Oblicz potencjał grawitacyjny na powierzchni ziemi wyrażając go poprzez promień zimi R i przyspieszenie ziemskie g.
Potencjał grawitacyjny.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- sarni20
- Czasem tu bywam
- Posty: 124
- Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
- Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
- Otrzymane podziękowania: 41 razy
- Płeć:
zad 1.
\(V(potencjał)= \frac{Ep}{m}\)
nie mamy masy m czyli musimy ją wyliczyc (w tym wzorze będzie potrzebna masa ziemi M= \(6*10^24 kg\) i stała grawitacyjna \(G=6,67 * 10^-11 \frac{m^3}{kg*s^2}\)
\(Ep= - \frac{G*M*m}{r}
m= \frac{Ep*r}{-G*M}\)
podstawiając m=1kg
teraz wyliczymy energie potencjalne w punkcie A i punkcie B
\(Ep(A)=V(A)*m = -3*10^6 J\)
\(Ep(B)=-2*10^6 J\)
praca będzie różnicą energii potencjalnych w punkcie B i A
W(B)-W(A)=10^6 J
\(V(potencjał)= \frac{Ep}{m}\)
nie mamy masy m czyli musimy ją wyliczyc (w tym wzorze będzie potrzebna masa ziemi M= \(6*10^24 kg\) i stała grawitacyjna \(G=6,67 * 10^-11 \frac{m^3}{kg*s^2}\)
\(Ep= - \frac{G*M*m}{r}
m= \frac{Ep*r}{-G*M}\)
podstawiając m=1kg
teraz wyliczymy energie potencjalne w punkcie A i punkcie B
\(Ep(A)=V(A)*m = -3*10^6 J\)
\(Ep(B)=-2*10^6 J\)
praca będzie różnicą energii potencjalnych w punkcie B i A
W(B)-W(A)=10^6 J
- sarni20
- Czasem tu bywam
- Posty: 124
- Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
- Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
- Otrzymane podziękowania: 41 razy
- Płeć:
zad 1.
\(V(pot) = \frac{Ep}{m}\)
nie mamy masy m czyli musimy ją wyliczyc (w tym wzorze będzie potrzebna masa ziemi M= \(6*10^(24) kg\) i stała grawitacyjna \(G=6,67 * 10^(-11) \frac{m^(3)}{kg*s^(2)}\)
\(Ep= - \frac{G*M*m}{r}
m= \frac{Ep*r}{-G*M}\)
podstawiając m=1kg
teraz wyliczymy energie potencjalne w punkcie A i punkcie B
\(Ep(A)=V(A)*m = -3*10^(6) J\)
\(Ep(B)=-2*10^(6) J\)
praca będzie różnicą energii potencjalnych w punkcie B i A
W(B)-W(A)=10^6 J
\(V(pot) = \frac{Ep}{m}\)
nie mamy masy m czyli musimy ją wyliczyc (w tym wzorze będzie potrzebna masa ziemi M= \(6*10^(24) kg\) i stała grawitacyjna \(G=6,67 * 10^(-11) \frac{m^(3)}{kg*s^(2)}\)
\(Ep= - \frac{G*M*m}{r}
m= \frac{Ep*r}{-G*M}\)
podstawiając m=1kg
teraz wyliczymy energie potencjalne w punkcie A i punkcie B
\(Ep(A)=V(A)*m = -3*10^(6) J\)
\(Ep(B)=-2*10^(6) J\)
praca będzie różnicą energii potencjalnych w punkcie B i A
W(B)-W(A)=10^6 J