astronomia- potrzebna wskazówka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magda92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 kwie 2011, 20:27
Płeć:

astronomia- potrzebna wskazówka

Post autor: magda92 »

Zgubiłam się przy tym zadaniu...i potrzebuję wskazówki do drugiej części (promień).

Czerwone olbrzymy w końcowym etapie swego życia odrzucają znaczną część
atmosfery. Uważa się, że przyczyną zjawiska jest rekombinacja wodoru dostarczająca energii.
Warstwa, w której zjawisko to zachodzi może oderwać się od gwiazdy. Uważa się, że następuje to
wtedy, gdy energia termiczna wodoru tworzącego atmosferę gwiazdy jest bliska 1/3 energii
jonizacji wodoru, czyli około 4,5 eV, a rozważana warstwa jest w odpowiedniej odległości od
środka gwiazdy. W jakiej temperaturze to zachodzi? Jaki wynika stąd maksymalny promień
czerwonego olbrzyma o masie 0,8 masy Słońca?


temperaturę chciałam liczyć z tego wzoru: T= 1/3 Ej * 2/3k
mam dane ze 1/3 energii jonizacji to 4,5 eV, zamieniam to na Dżule( 7,2 *10^-19 J)
podstawiam do wzoru razem ze Stałą Boltzmana, z tego wychodzi mi 34780K,

większy problem mam z drugą częścią zad- jaką wielkość energii jonizacji mam podstawić do wzoru? tą z pierwszej części zad?
wzór R=3GMm/2 Ej


Przepraszam, ze nie korzystałam z tego edytora do pisania wzorów, ale dla mnie to jakieś dziwne;)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

A skąd ten drugi wzór? Bo mnie wychodzi
\(\frac{3}{2}kT=\frac{GMm}{R}\Rightarrow R=\frac{GMm}{\frac{3}{2}kT}=\frac{GMm}{\frac{1}{3}E_j}=3\frac{GMm}{E_j}\)
chyba że to inaczej było wyprowadzane?
ODPOWIEDZ