promień okręgu w wielokącie foremnym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

promień okręgu w wielokącie foremnym

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc:

Uzasadnij, że promień okręgu wpisanego w wielokat foremny o boku a i kącie wewnętrznym \(\alpha\)

można wyrazić wzorem:

\(r= \frac{ \alpha }{2}tg \frac{ \alpha }{2}\)

dziękuję
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Promień to wysokość trójkąta równoramiennego o podstawie \(a\) i kącie między ramionami \(\alpha\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

narysowałam sześciokąt foremny a w nim okrąg wpisany. Połączyłam środek okregu z środkiem boku i środek okręgu z wierzchołkiem przy tym boku, mam trójkat prostokątny, i co dalej?

Obrazek
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

ten x to \(\frac{\alpha}{2}\)
i tam gdzie masz b powinno być a/2
\(tg\frac{\alpha}{2}=\frac{h}{\frac{a}{2}}\\
h=\frac{a}{2}tg\frac{\alpha}{2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dzięki
ODPOWIEDZ