pole grawitacyjne-obliczanie przyśpieszenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marqq
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 kwie 2011, 13:51
Płeć:

pole grawitacyjne-obliczanie przyśpieszenia

Post autor: marqq »

Witam mam problem z tym zadaniem.Liczę ale wychodzą mi jakieś dziwne liczby.Wiem że przyśpieszenie ma wyjść \(a=19 \frac{m}{s^2}\)
1.Oblicz wartość przyśpieszenia grawitacyjnego na powierzchni planety, której średnia gęstość jest równa średniej gęstości Ziemi, a promień jest dwukrotnie większy od promienia Ziemi.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(a=\frac{F}{m}=\frac{\frac{GMm}{R^2}}{m}=\frac{GM}{R^2}
a_Z=\frac{GM_Z}{R_Z^2}
\frac{a}{a_Z}=\frac{M}{M_Z}\(\frac{R_Z}{R}\)^2
M=\rho V=\rho \frac{4}{3}\pi R^3
M_Z=\rho V_Z=\rho \frac{4}{3}\pi R_Z^3
\frac{M}{M_Z}=\(\frac{R}{R_Z}\)^3
\frac{a}{a_Z}=\(\frac{R}{R_Z}\)^3\(\frac{R_Z}{R}\)^2=\frac{R}{R_Z}=2
a=2a_Z=2\cdot 9,81=18,62\ \frac{m}{s^2}\)
ODPOWIEDZ