ostrosłup prawidłowy czworokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gosia zalamana
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 kwie 2009, 19:45

ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: gosia zalamana »

pudełko w kształcie ostrosłupa prawidłowego czworokatnego ma wszystkie krawedzie dlugosci 6 cm.oblicz dlugosc wysokosci. a)sciany bocznej tego pudelka b)wysokosc tego pudełka
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

ostrosłup prawidłowy czworokątny.png
ostrosłup prawidłowy czworokątny.png (19.14 KiB) Przejrzano 311 razy
Obliczam wysokość ściany bocznej|ES|
\(|ES|=\frac{a sqrt3}{2}\\
|ES|=\frac{6 sqrt3}{2}\\
|ES|=3 sqrt3\)

Obliczam wysokość ostrosłupa |SO|
\(|SO|^2=|ES|^2-(\frac{1}{2}|AB|)^2\\
|SO|^2=(3 sqrt3)^2-3^2\\
|SO|^2=27-9\\
|SO|^2=18\\
|SO|=3 sqrt2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ